Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Chránená dielňa pod novou strechou

Unikátnu historickú pamiatku Katov dom je ťažké prehliadnuť. Po ceste na Trenčiansky hrad púta pohľady turistov jeho vynovená strecha i ochodze. V útrobách Katovho domu je navyše chránená dielňa, kde návštevníkov obslúžia klienti župného zariadenia sociálnych služieb z Adamovských Kochanoviec.

Spomenutý Trenčiansky hrad, ale aj Katov dom spravuje Trenčianske múzeum, ktorého zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj. Z dôvodu nedobrého stavu strešnej krytiny sa vedenie múzea rozhodlo zrekonštruovať nielen tú, ale aj ochodze na niekdajšom príbytku mestského kata. Turistov tak víta už vynovený Katov dom s tajomnou históriou. „Trenčianske múzeum investovalo do opravy a výmeny strechy, ochodzí, trámov, podláh a zábradlí takmer 49 tis. eur bez DPH,“ povedal riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko. V priestoroch tiež sídli obľúbená kaviareň Na ceste, kde vás obslúžia klienti župného Domova sociálnych služieb Adamovské Kochanovce. V rámci ich zapájania do bežného života tu vznikla chránená dielňa, tá sa už od roku 2017 teší veľkej obľube.

Katov dom, alebo „Katovňa“ slúžil aj ako väzenie. Expozíciu, ktorá zahŕňa aj rôzne predmety spájané s vtedajším výkonom spravodlivosti si môžete pozrieť každý deň od 9.00 h do 17.00 h. 

 

autor: lb

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK