Dubnicko – Ilavsko chce riešiť najmä dopravnú situáciu

Členovia strategicko-plánovacieho regiónu, združujúceho Ilavský okres, mesto Nemšová a obec Horné Srnie chcú v programovom období 2021-2027 prostriedky z eurofondov využiť najmä na odbremenenie miest od dopravných zápch či na budovanie spoločnej cyklistickej infraštruktúry.

Pravidelné dopravné zápchy chcú mestá, cez ktoré prechádza cesta I. triedy I/61, riešiť budovaním obchvatov. V rámci Integrovanej územnej stratégie kraja sa Dubnicko-Ilavsko chce zamerať na regionálny systém triedenia a spracovania odpadu, do úvahy prichádza aj jeho energetické zhodnocovanie v cementárniach Ladce a  Horné Srnie, ktoré momentálne spaľujú objemy odpadu zo zahraničia. Vzhľadom na ekonomickú silu regiónu tu stúpa dopyt po bývaní, výstavbu domov či bytových jednotiek však samosprávam komplikuje zdĺhavé vysporiadanie pozemkov cez Slovenský pozemkový fond. Územia Dubnicko-Ilavska spája dedičstvo zaujímavé pre milovníkov vojenskej histórie, ktoré by sa z prostriedkov Európskej únie mohlo čiastočne zrevitalizovať, na ceste za pamiatkami a oddychom by domáci i turisti mohli v budúcnosti využiť integrovanú sieť cyklotrás. „Z rokovania vyplynuli aj problémy, ktorých riešenie nie je v silách jednotlivých samospráv a bude nutné ich skoordinovať so Združením miest a obcí a so Združením samosprávnych krajov SK8. Zástupcom samospráv tiež odporúčam v rámci prípravy stratégie rozvoja prerozdeliť si kompetencie,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška, predseda Rady partnerstva TSK.

autor: sg

Zasadnutie SPR Dubnicko-Ilavsko
Regionálne centrum zhodnocovania BRO v Nemšovej, zdroj: nemsova.sk
Kompostáreň Nemšová, nemsova.sk