Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

O míľový krok bližšie k histórii vďaka rozšírenej realite

Krajská organizácia cestovného ruchu predstavila na Trenčianskom hrade horúcu novinku – je ňou rozšírená realita v celom priestore Barborinho paláca, ktorá milovníkov histórie vzdeláva aj zabáva.

Na to, aby sa návštevníci mohli ponoriť do dôb Jána Zápoľského či Hedvigy Tešínskej a spoznali každý detail stredovekých priestorov, aj jeho samotných obyvateľov, si stačí stiahnuť bezplatnú mobilnú aplikáciu Hrady3D, ktorá podporuje rozšírenú realitu. Pre najmenších zvedavcov ponúka aj dve minihry, môžu sa interaktívne zapojiť do stolovania alebo zapáliť sviečky na dobovom svietniku. „Vďaka aplikácii návštevníci uvidia plne zariadený priestor s pôvodným stropom aj reliéfmi, s históriou týchto priestorov ich bližšie zoznámia animované osobnosti. Som rád, že sme prvým hradom, na ktorom bol tento projekt spustený,“ povedal Peter Martinisko, riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Do reality dávnej histórie sa verejnosť bude môcť čoskoro preniesť aj na Čachtickom, Beckovskom či Uhroveckom hrade.

Aplikácia Hrady3D je dostupná v troch jazykových variáciách pre zariadenia s operačným systémom Android aj iOS s funkčným gyroskopom. Viac informácií nájdete na webovom sídle Trenčín región.  

autor: sg

Fotogaléria

Trenčiansky hrad
Čachtický hrad
Hrad Uhrovec
Beckovský hrad
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK