Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Predstavitelia krajov rokovali v Trnave o aktuálnych otázkach

Stretnutiu dominovala téma prípravy nového programového obdobia 2021-2027, veľkokapacitné očkovacie centrá, výpadok tržieb z cestovného v prímestskej autobusovej doprave aj novelizácie viacerých zákonov, medzi ktorými nechýbal ani návrh novely zákona o verejnom obstarávaní.

Návrhom zmeny zákona o verejnom obstarávaní, ktorý na rokovaní Združenia samosprávnych krajov SK8 predložila Trenčianska župa, by sa zosúladila vnútroštátna legislatíva s tou európskou. „Chceme iniciovať novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá nám umožní vytvárať spoločné podniky so súkromným sektorom a služby, ktoré sa poskytujú v oblasti prímestskej autobusovej dopravy, by sme tak mohli poskytovať spoločne a zadávať ich cez tzv. in-house zákazky,“ povedal predseda TSK Jaroslav Baška. Kraje sa na rokovaní zhodli aj v tom, že pri príprave nového programového obdobia chcú využiť svoje doterajšie skúsenosti a aj naďalej vykonávať delegované kompetencie. „Zastávame názor, že to, čo je zadefinované v každej z ôsmich Integrovaných územných stratégií, by malo byť pre jednotlivé ministerstvá a vládu SR bibliou,“ doplnil župan Baška.

Na centrálnu úroveň smerovali zo strany žúp aj viaceré žiadosti o kompenzáciu výpadkov tržieb z cestovného za rok 2020. „Za Trenčiansky kraj predstavuje úbytok tržieb sumu 3,6 milióna eur,“ vyčíslil trenčiansky župan. Zástupcovia krajskej úrovne si na rokovaní vymenili skúsenosti aj v aktuálnej téme očkovania. „Očkovacích kapacít v Trenčianskom kraji je dostatok, aktuálny počet vakcín, ktorý prichádza do kraja, vieme využiť v rámci vakcinačných centier pri nemocniciach. Trenčianska župa momentálne nemá zriadené krajské vakcinačné centrum. Keď príde do župy väčší počet vakcín, plánujeme zriadiť dve – v Trenčíne a Prievidzi,“ dodal Jaroslav Baška s tým, že župy požiadajú Ministerstvo zdravotníctva SR o poskytovanie informácií týkajúcich sa počtu očkovaných vo vakcinačných centrách, ktoré krajom v súčasnosti chýbajú.      

Vystúpenie predsedu TSK Jaroslava Bašku na brífingu SK8 nájdete v priloženom videu.         

autor: bj

Fotogaléria

Zdroj: Kancelária SK8
Zdroj: Kancelária SK8
Zdroj: Kancelária SK8
Zdroj: Kancelária SK8
Zdroj: Kancelária SK8
Zdroj: Kancelária SK8
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK