Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Kraj chce prilákať žiakov na nedostatkové odbory

Motivačný program, ktorý župa pripravuje, má prilákať potenciálnych študentov na tie učebné a študijné odbory vzdelávania, ktoré nie sú dostatočne obsadené. Ide o odbory H, K a M, spolu 33 tradičných remeselných, najmä výrobných odborov vzdelávania žiadaných zamestnávateľmi v kraji. Pre školský rok 2022/2023 sa to týka 18 odborov vzdelávania na 13 stredných odborných školách.

K nim patrí napríklad odbor nástrojár, mechanik opravár, strechár, agromechatronik, murár, ale aj stolár, inštalatér či technik spracovania plastov. Od septembra 2022 by tak prváci študujúci v týchto odboroch mohli získať 50 eur mesačne ako motivačné štipendium. Finančná motivácia by bola vo vybraných odboroch udeľovaná študentom od prvého do štvrtého ročníka, s tým, že vo štvrtom ročníku by žiaci získali 20 eur mesačne. Podmienkami získania štipendia bude prospech, správanie a počet neospravedlnených dní. Poskytovať sa bude len pre denné formy štúdia s vyplatením dvakrát za školský rok na základe polročného a koncoročného hodnotenia žiakov. Na tento účel župa plánuje vyčleniť približne 90 tisíc eur.      

Zoznam odborov pre poskytovanie motivačného štipendia bol schválený poslednou Krajskou radou pre odborné vzdelávanie a prípravu pri TSK. Popis 18 odborov, ktorých sa má krajské štipendium týkať od septembra 2022, nájdete v priloženej infografike. Súpis nedostatkových odborov pre konkrétny školský rok župa každým rokom zverejní na svojom webe najneskôr do 30. septembra príslušného kalendárneho roka.

autor: bj

Fotogaléria

archívny záber TSK
archívny záber TSK
archívny záber TSK
archívny záber TSK
archívny záber TSK
archívny záber TSK
archívny záber TSK
archívny záber TSK
archívny záber TSK
archívny záber TSK
archívny záber TSK
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK