Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Memorandum umožní vytvorenie vzorového modelu spolupráce

A to konkrétne medzi paralympijským športom a samosprávnym krajom. Aj takýto spoločný zámer bude možný vďaka podpisu Memoranda o vzájomnej spolupráci medzi Trenčianskym samosprávnym krajom a Slovenským paralympijským výborom.

Jeho signatári sa tak prihlásili k záujmu rozvíjať šport zdravotne znevýhodnených ľudí a mládežníckeho para športu. Kraj sa memorandom zaviazal spolupracovať v oblasti využívania športovej infraštruktúry na svojich stredných školách. „Za posledných 5 rokov sme investovali do debarierizácie našich zariadení, či už škôl, zariadení sociálnych služieb alebo kultúrnych zariadení, viac ako 3,5 milióna eur a chceme naďalej v tomto pokračovať a využiť aj prostriedky z Plánu obnovy. Nemalé financie išli aj do športovísk, ktoré máme v zriaďovateľskej pôsobnosti cez naše školy a chceme ich sprístupniť, aby boli využívané aj hendikepovanými ľuďmi, ktorí vďaka tomu dostanú priestor na sebarealizáciu a športovanie. Týmto memorandom chceme pomôcť a vytvoriť podmienky pre športovanie nielen zdravých ľudí, ale aj ľudí, ktorí majú určité zdravotné znevýhodnenie,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Podpisom memoranda posunul Slovenský paralympijský výbor spoluprácu s TSK na kvalitatívne vyššiu úroveň a chce byť pre župu partnerom pri budovaní športovej infraštruktúry. „Pre nás je veľmi dôležité, aby sme so zriaďovateľmi, akými sú vyššie územné celky v oblasti školstva či zdravotníctva, vedeli byť partnerom, kde im vieme pomôcť pri rôznych projektoch, ale aj pri rozvoji podmienok pre občanov so zdravotným znevýhodnením,“ povedal predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš. Byť bližšie k ľuďom v regiónoch a poskytovať rôzne poradenské služby plánuje Slovenský paralympijský výbor cez zriadenie regionálnej kancelárie výboru. V rámci hokejovej haly, ktorá bude súčasťou Hokejovej akadémie a Strednej športovej školy Trenčín, budú vytvorené možnosti aj pre para hokejistov. „Ak chceme mať zdravú spoločnosť, jediným nástrojom na to sú správne vedené pohybové aktivity,“ dodal Ján Riapoš.          

autor: bj

Fotogaléria

Výťah v CSS-Kolonka v Púchove
Výťah v CSS-Kolonka v Púchove
Výťah v CSS-Nádej Dolný Lieskov
Výťah na Gymnáziu Partizánske
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK