Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Povedomie o skleróze multiplex budú šíriť zo sedla bicykla

Po dvoch výnimočných letných pandemických ročníkoch sa cyklistické podujatie pacientov so sklerózou multiplex a ich podporovateľov vracia k pôvodnému májovému termínu. Vrcholiť bude pri príležitosti Svetového dňa sklerózy multiplex, ktorý tento rok pripadá na 30. mája. Náročná 430-kilometrová trasa je rozdelená do piatich etáp.

Osvetové podujatie Od Tatier k Dunaju už po ôsmykrát upozorní na príznaky ochorenia sklerózy multiplex a apelovať chce na včasnú diagnostiku a liečbu. Pri skorom podchytení ochorenia sú správne liečení pacienti schopní podávať aj takéto obdivuhodné cyklistické výkony. Cyklisti prekonávajú nielen samých seba, ale aj všeobecnú neznalosť o tomto ochorení.

Slávnostný štart aktuálneho ročníka je pripravený na Štrbskom plese 24. mája 2022. „Niektorí účastníci prejdú len jednu etapu, väčšina je však atmosférou tak pohltená, že zdolajú celú trasu, i keď to vopred odmietali,“ hovorí autorka nápadu a realizátorka všetkých ročníkov Jaroslava Valčeková, predsedníčka OZ pacientov so sklerosis multiplex Nádej. Tento rok jej s organizáciou pomáhajú ďalší štyria pacienti a asistenti z Chránenej dielne Scarabeus. „A viacero dobrovoľníkov, každoročných nezištných podporovateľov a partnerov, bez ktorých by to nebolo možné,“ dopĺňa. Dve z piatich etáp povedú aj Trenčianskym krajom, práve  Trenčianska župa je jedným z podporovateľov tohto podujatia. Záštitu nad ním prevzal aj trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Usporiadatelia očakávajú každého, či už na bicykli na jednu alebo všetky etapy, ale potešia sa i návštevníkom na námestiam a vopred ďakujú všetky prejavy podpory vrátane potlesku pri dojazde.

autor: mp

Fotogaléria

zdroj tatrydunaj.sk, rok 2021
zdroj: www.tatrydunaj.sk, rok 2021
zdroj: www.tatrydunaj.sk rok, 2021
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK