Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prechod k čistej energii témou medzinárodného workshopu

Na workshope organizovanom britskou ambasádou účastníci zo Slovenska, Česka a Veľkej Británie zdieľali svoje skúsenosti s transformáciou na čistú energiu a znižovaním uhlíkovej stopy.    

V Trenčianskom kraji sa transformácia týka regiónu hornej Nitry, v ktorom aktuálne župa realizuje dva veľké projekty. Do projektu rekvalifikácie súčasných zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza, a. s., s názvom Podpora zamestnateľnosti v regióne horná Nitra bolo doposiaľ zapojených viac ako 200 účastníkov, druhý s názvom Lepší Trenčiansky kraj je zameraný na poradenské a konzultačné činnosti pre prípravu transformačných projektov samospráv či iných záujemcov. Výzvou stojacou pred hornou Nitrou je podľa slov predsedu TSK najmä diverzifikácia a vytváranie nových pracovných miest v službách i priemysle, udržateľnosť životného prostredia a samotná kvalita života a sociálne aspekty. „Som rád, že v regióne ťaháme spolu za jeden koniec povrazu, či sú to samosprávy, región, samotná vláda, ale aj ďalší aktéri, ktorí tu žijú. Myslím si, že transformácia bude úspešná a budeme môcť povedať, že región hornej Nitry prešiel z uhlia na ekologické prvky a životné prostredie bude vľúdnejšie k ľuďom, ktorí tam zostanú, resp. sa tam narodia a nájdu uplatnenie. Po transformácii by to mal byť sebestačný región, ktorý bude vzorom pre krajiny strednej a východnej Európy,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Cieľom workshopu bolo podľa slov britského veľvyslanca Nigela Bakera najmä zdieľanie skúseností. „Vo Veľkej Británii sme naše hlavné bane zavreli v 90.-tych rokoch. V tej dobe to bolo brané ako ekonomická a sociálna katastrofa, ale videli sme, že sa nám podarilo nájsť iné možnosti pre komunity a ľudí, ktorí v baníckych regiónoch pracovali. Teraz sú to regióny prosperujúce ekonomicky i environmentálne. Aj s pomocou našich skúseností a víziou miestnych a národných autorít má región hornej Nitry veľmi zaujímavú, dobrú a prosperujúcu perspektívu,“ uviedol Nigel Baker.    

autor: bj

Fotogaléria

IMG_5270
Zdroj foto: www.euractiv.sk
Zdroj foto: www.glob.sk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK