Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa s dobrým finančným zdravím v prvej trojke

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) hodnotil finančné zdravie žúp a ich hospodárenie za rok 2021. Z analýzy vyplýva, že koronakríza vrátila viaceré ukazovatele hospodárenia samospráv roky dozadu. Klesli prebytky na bežných účtoch, dlh na obyvateľa vzrástol a viac záväzkov nebolo uhradených načas. Trenčianska župa sa s dobrým finančným zdravím umiestnila v prvej trojke rebríčka samosprávnych krajov.

Samosprávnym krajom narástla dlhová služba, mierne narástli aj záväzky viac ako 60 dní po lehote splatnosti, prebytky na bežných účtoch klesli o pätinu. To všetko prispelo k zhoršeniu priemerného finančného zdravia samosprávnych krajov z 4,59 na 4,47 bodu. „Župy v roku 2021 nenadviazali na prevažujúci trend z pokrízových rokov, keď sa im v rokoch 2012 až 2014 a 2016 až 2019 darilo medziročne znižovať svoju zadlženosť a zlepšovať aj vďaka tomu svoje finančné zdravie. Počas uplynulého roka došlo k druhému nárastu ich zadlženia v rade, keď v priemere ich dlh narástol z 30,3 % na 30,6 % ročných bežných príjmov,“ uviedol analytik Matej Tunega z INEKO.

Napriek nárastu zadlženia žúp platí, že žiadna spomedzi ôsmich žúp na Slovensku neprekročila zákonnú hranicu pre celkový dlh na úrovni 60 % a takisto ani prvé sankčné pásmo dlhovej brzdy pre samosprávy (50 %). Najvyšší dlh mali ku koncu roka 2021 v Bratislavskej župe (41,4 %). Naopak, najlepší stav zaznamenali v Nitrianskej župe (9,3 %). Na vedúcu pozíciu v hodnotení finančného zdravia sa dostal Nitriansky samosprávny kraj so skóre 4,99 bodu, nasledovaný Trnavským a Trenčianskym samosprávnym krajom, ktoré mali takmer zhodné skóre 4,9 bodu. Na poslednom mieste INEKO eviduje Žilinský samosprávny kraj s hodnotením 4,20 bodu, ktorý sa v tomto ukazovateli aj medziročne najviac zhoršil. Jediný kraj, ktorý si medziročne vo finančnom zdraví polepšil, je Banskobystrický. Všetky samosprávne kraje však vykazujú “dobré finančné zdravie”.

Zdroj: Matej Tunega, analytik INEKO

autor: lk

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK