Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Unikátny projekt župa testuje v Handlovej

V siedmich handlovských domácnostiach spustili testovaciu prevádzku monitorovacieho systému IDA. Inteligentná domáca asistentka umožní osamelým seniorom ostať čo najdlhšie v domácom v prostredí, s pocitom istoty a bezpečia.

„Sme jediná župa na Slovensku, ktorá dostala financie na tento dôležitý projekt. Spočíva v tom, že monitorujeme ľudí v domácom prostredí, monitoring ale neznamená, že má človek v domácnosti zavedenú kameru. Projekt v hodnote 3,75 milióna eur je založený na moderných senzoroch, bez obrazu a zvuku. Ďakujem pani primátorke, že v skúšobnej prevádzke dalo mesto k dispozícii stálu službu mestskej polície,“ povedal župan Jaroslav Baška. „Technológia je založená na senzorickom meraní pohybu osoby v domácnosti a zároveň máme zariadenie, ktorým určujeme polohu osoby mimo domácnosti. Celé je to previazané na jeden systém, ktorý pracuje s nameranými hodnotami. Na základe odchýlok od štandardných hodnôt vyhodnocuje alarmy, tie spúšťajú reťazec informovania osôb,“ vysvetlil Roman Hlubina zo spoločnosti ICZ Slovakia, a.s.. Počas testovacej prevádzky systému IDA alarmy rieši stála služba mestskej polície, ktorá na miesto vysiela hliadky, a tak je seniorom k dispozícii 24 hodín denne. „Takýmito projektami konečne vstupujeme do 21. storočia,“ zhodnotil Miloš Nemeček, člen výkonného výboru Európskej únie seniorov a člen Rady vlády pre práva seniorov.

Projekt Podpora AAL v podmienkach TSK je nielen v súlade s krajskou Koncepciou rozvoja sociálnych služieb do roku 2030, reaguje najmä na fakt, že Trenčiansky kraj je najstarším krajom v rámci Slovenska.  

autor: sg
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK