Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Veľká Javorina je symbolom výnimočného priateľstva dvoch bratských národov

Jubilejný 30. ročník Slávnostní bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine opäť spojil dva spriatelené národy. Bohatý kultúrny program jedného z najvýznamnejších a tradičných podujatí na slovensko-českej hranici však ovplyvnilo nepriaznivé počasie.

Chladné a daždivé počasie neodradilo pozvaných hostí z oboch strán hranice, tí spoločne v priestoroch Holubyho chaty utužovali vzácne priateľstvo dvoch krajín. „Vzťahy sa nebudujú ľahko, sú hlavne o dôvere. Poznáme vzťahy rodinné, pracovné či tie medzi národmi. Myslím si, že práve vzťahy medzi Slovákmi a Čechmi sú na vysokej úrovni. Je tomu tak najmä vďaka dobrým, ale aj tým zlým udalostiam z našej minulosti, práve tie nás spojili a zocelili. Priateľstvo našich dvoch národov nám môžu závidieť nielen v Európe, ale aj na celom svete. Želám si, aby nám tieto vynikajúce vzťahy zostali aj do budúcna,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Vzácni hostia sa neskôr presunuli k Pamätníku česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti, kde si položením kytíc pripomenuli spoločnú históriu dvoch stále prepojených národov.

autor: mp
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK