Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Volebná účasť vo voľbách do VÚC dosiahla 43,74%

Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR. Voliť prišlo 1 951 522 voličov. V šiestich samosprávnych krajoch obhájili svoju pozíciu doterajší župani, v dvoch nastala zmena.

Účasť v sobotných (29. 10. 2022) voľbách do vyšších územných celkov bola pritom o 14 percent vyššia ako pred poslednými krajskými voľbami v roku 2017, kedy účasť dosiahla 29,75%. “Na tomto základe možno konštatovať, že jeden z hlavných účelov, ktorý smeroval k tomu, aby sa voľby do orgánov územnej samosprávy konali v jeden deň, sa naplnil,” skonštatoval šéf štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz.

Na čele Trenčianskeho samosprávneho kraja bude aj ďalšie 4 roky Jaroslav Baška. Ten svojím výsledkom 67,25% hlasov s obrovským náskokom zvíťazil pred druhým Petrom Máťošom (16,61%). Aktuálny župan Trenčianskeho samosprávneho kraja získal 131 705 hlasov, čo predstavuje oproti posledným voľbám v roku 2017 (62 807 hlasov) nárast o 68 898 hlasov. „Som rád, že som získal najviac percent hlasov spomedzi všetkých županov. Budem pokračovať v ťažkej práci, máme rozpracované projekty za viac ako 120 miliónov eur. Tie musíme dokončiť do konca budúceho roka. Nie je to len moja práca, som rád, že mám za sebou silný tím,“ povedal staronový župan s tým, že ho teší podpora voličov zo širokého politického spektra. V tejto veľmi ťažkej dobe je dôležité ľudí spájať. A ja si myslím, že ich spájam,“ dodal župan. Čo sa týka volieb do VÚC, zmena nastala v Nitrianskom samosprávnom kraji, ktorý po novom povedie Branislav Becík a v Banskobystrickom kraji, kde Jána Luntera vo vedení kraja nahradí jeho syn Ondrej. Svoj post obhájili doterajší župani Juraj Droba v Bratislavskom, Jozef Viskupič v Trnavskom, Erika Jurinová v Žilinskom, Milan Majerský v Prešovskom aj Rastislav Trnka v Košickom kraji.

Zmeny nastanú aj v krajskom parlamente, o 44 kresiel v Zastupiteľstve TSK malo v 9 volebných obvodoch záujem 265 kandidátov. V novom volebnom období obhájilo svoj post 30 doterajších krajských poslancov, ktorých doplní 14 nováčikov. Ako vyzerá zloženie poslancov za jednotlivé volebné obvody si môžete pozrieť tu.

autor: lk

Fotogaléria

zdroj: ŠÚ SR
zdroj: www.volby.sme.sk
zdroj: ŠÚ SR
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK