Župa vidí budúcnosť vo využití vodíka

Počas vodíkového workshopu, ktorý hostil župný úrad, Trenčianska župa oficiálne podpísala prihlášku do Národnej vodíkovej asociácie Slovenska. Od členstva si sľubuje spojenie kľúčových aktérov, firiem i vedeckých inštitúcií k vytvoreniu vodíkových údolí.

Priemyselné Považie a uhoľný región hornej Nitry ašpirantami na vytvorenie tzv. vodíkových údolí, v ktorých by sa mohli realizovať projekty od výroby vodíka po jeho spotrebu. Vodík predstavuje zaujímavý spôsob, ako nahradiť využívanie fosílnych palív a znižovať emisie CO2. „Trenčiansky samosprávny kraj chce využívať vodík hlavne na znižovanie emisií v doprave. V súčasnosti autobusy, ktoré používame v prímestskej autobusovej doprave, jazdia na naftu s ekologickými motormi EURO 6. Župa chce v budúcnosti obstarať určitý počet vodíkových autobusov pre prímestskú autobusovú dopravu, začať chceme na hornej Nitre,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že na nákup autobusov chceme využiť financie z Fondu spravodlivej transformácie. Okrem toho TSK pripravuje krajskú vodíkovú stratégiu, ktorá bude vychádzať z Národnej vodíkovej stratégie. Takmer hotová je tiež štúdia využitia vodíkových autobusov na hornej Nitre, v ktorej sú bližšie špecifikované niektoré linky či náklady na obstaranie takýchto autobusov a ich prevádzku.

Národná vodíková asociácia Slovenska združuje samosprávne kraje, verejné inštitúcie, univerzity a výskumné organizácie za účelom ich prepojenia s podnikateľskými subjektmi na Slovensku a vytvorenia vodíkového hospodárstva. V súčasnosti má viac ako 60 členov. „Leitmotívom fungovania asociácie je podpora nízkoemisného vodíka. Hlavným cieľom je podporovať vodík vyrobený z obnoviteľných zdrojov energie, resp. zo zdrojov, ktoré sú nízkoemisné,“ uviedol Peter Hegeduš, člen výkonného výboru Národnej vodíkovej asociácie Slovenska s tým, že vodík si vieme vyrobiť doma a nemusíme ho dovážať.

autor: bj