Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Župy žiadajú kompenzácie za protiinflačný balík

V poradí 20. zasadnutie Združenia samosprávnych krajov SK8 v Kremnici sa venovalo aktuálne prijatej legislatíve a jej dopadom na rozpočty samosprávnych krajov. Okrem toho bola nosnou témou aj oblasť zdravotníctva. 

Hlavy krajských samospráv požiadajú prezidentku o vrátenie zákona o protiinflačnej pomoci späť do parlamentu a aby sa v tejto veci obrátila na Ústavný súd SR. S tým súhlasili všetci okrem predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja. Keďže bol zákon prijatý v skrátenom legislatívnom konaní bez akejkoľvek diskusie, spôsob jeho prijatia nepovažujú za adekvátny. Zároveň bude županka a župani požadovať kompenzáciu daňovo-odvodových príjmov. A to konkrétne, aby návratná finančná výpomoc, ktorá bola župám poskytnutá z centrálnej úrovne, bola zmenená na grant. Regionálne samosprávy sú tiež pripravené individuálne sa pripojiť k štrajkovej pohotovosti Združenia miest a obcí Slovenska, spôsob si určí každý samosprávny kraj sám. 

Na stretnutí sa predstavitelia regiónov zhodli, že požiadajú o financovanie preneseného výkonu štátnej správy na úseku zdravotníctva. Prioritou pre kraje stále zostáva reforma siete ambulantnej starostlivosti. Podpísané na zasadnutí bolo aj memorandum o spolupráci so Slovenskou lekárskou komorou, jeho účelom je spolupráca v oblasti rozvoja a zvýšenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti na území SR. 

autor: bj

Fotogaléria

Zdroj foto: Kancelária SK8
Zdroj foto: Kancelária SK8
Zdroj foto: Kancelária SK8
Zdroj foto: Kancelária SK8
Zdroj foto: Kancelária SK8
Zdroj foto: Kancelária SK8
Zdroj foto: Kancelária SK8
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK