Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Asistentku IDU dostanú prví klienti do domácnosti už v marci

Na spustenie novej sociálnej služby sa pripravujú jej prví poskytovatelia. S pomocou  Inteligentnej Domácej Asistentky (IDA) budú na klientov dohliadať poskytovatelia sociálnych služieb aj samosprávy.

Inteligentná Domáca Asistentka funguje na základe senzorického snímania priestoru osamelo žijúceho klienta. IDA monitoruje domácnosť bez kamier či mikrofónov a na rizikovú situáciu upozorní dohliadajúcu osobu klienta alarmom. S užívateľským rozhraním systému IDA sa budúci poskytovatelia sociálnych služieb oboznámili v rámci konferencie na župnom úrade, neskôr nasledoval praktický workshop. „Zástupcovia miest, obcí a zariadení sociálnych služieb - budúci poskytovatelia sociálnej služby monitorovanie a signalizácia potreby pomoci, si vyskúšali prácu s aplikáciou IDA, aby sa v nej vedeli orientovať. Skúšali, ako budú  nastavovať alarmy pre monitorovanie domácností, ako bude prebiehať riešenie technických otázok cez helpdesk, zadávanie požiadaviek na inštaláciu a demontáž zariadení, výmenu batérií  či  servisný zásah.vysvetlila Ivana Čarnogurská z Oddelenia stratégie regionálneho rozvoja a implementácie projektov Úradu TSK.

S prostredím aplikácie sa zoznamovalo prvých 11 poskytovateľov, ktorí evidujú záujemcov o novú sociálnu službu a teda sú pripravení sa v priebehu marca do projektu reálne zaregistrovať a po náležitom administratívnom procese začať s jej poskytovaním koncovým užívateľom.  

autor: sg
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK