Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Bezručova bez áut a pre deti na celý jeden deň

Ulica pred základnou školou na Bezručovej ulici v Trenčíne sa v piatok premení na jednodňovú pešiu zónu bez áut. Aktivita upozorní na udržateľnú mobilitu, príďte sa informovať, čo treba spraviť pre to, aby ste sa nebáli pustiť deti do školy pešo.

Bojíte sa poslať svoje deti ráno do školy pešo, na bicykli alebo mestskou hromadnou dopravou? Aktivisti zo združenia Doprava na Považí tejto vašej obave rozumejú, no na druhú stranu upozorňujú na začarovaný kruh. „Čím viac rodičov sa deti bojí pustiť samé a teda ich vozí autom, tým viac áut je na uliciach pred školami a tým menej bezpečné sú pre chodcov, vrátane školákov,“ hovoria. Ich projekt s názvom Cestuj do školy ekologicky nežnou mobilitou vyvrcholí práve zmenou Bezručovej v Trenčíne na jednodňovú pešiu zónu. „Od skorého rána až do poobedia budú môcť deti zažiť ulicu inak, ako sú zvyknuté. Bude bezpečná, príjemnejšia a hravejšia,“ tvrdí Martina Kedrová, župná manažérka prípravy a implementácie projektov v oblasti environmentálnej výchovy.

Na mieste budú dve stanovištia Zelenej župy s aktivitami pre deti aj informáciami pre dospelých. Súvislosť medzi automobilovou dopravou a znečistením ovzdušia si návštevníci overia v stanovišti LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia. V ďalšom stánku sa dozvedia informácie o cyklodoprave a deti sa hravou formou naučia, akú výbavu má mať ich bicykel a čo robiť v prípade úrazu. Na ďalších stanovištiach nájdu  informácie o nežnej mobilite a pristavený bude aj nový autobus trenčianskej MHD. Srdečne pozývame a len pripomíname, že v rámci Európskeho týždňa mobility, ktorý vyvrcholí práve v piatok, máte možnosť súťažiť so SAD Trenčín o bezplatnú cyklosezónu na rok 2024 a so SAD Prievidza o vecné ceny či kredit na cestovanie.

autor: sg

Fotogaléria

381042017_820141890115002_1523913935263745512_n
Archívne zábery TSK
Archívne zábery TSK
Archívne zábery TSK
Archívne zábery TSK
Archívne zábery TSK
Archívne zábery TSK
Archívne zábery TSK
Archívne zábery TSK
Archívne zábery TSK
Archívne zábery TSK
Archívne zábery TSK
Archívne zábery TSK
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK