Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Certifikát o zápise do Reprezentatívneho zoznamu NKD Slovenska už majú doma na Myjave

Doklad o tom, že Tance s vyhadzovaním v myjavsko-trenčianskej oblasti sú súčasťou Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, si predstavitelia CTK v Myjave prevzali koncom decembra na galaprograme v Rusovciach.

Tance s vyhadzovaním partnerky sú už druhým prvkom, ktorý sa podarilo vďaka Centru tradičnej kultúry v Myjave zapísať do prestížneho zoznamu. Nachádza sa v ňom aj tylová paličkovaná čipka Myjavskej pahorkatiny, rífová píšťala z Brvnišťa či fujara trombita z Lúk. „Neexistuje folklórny kolektív, ktorý by mal tance z Myjavy vo svojom repertoári a ich súčasťou by nebol práve niektorý z vyhadzovaných tanečných motívov. Nakoľko ide o veľmi atraktívny prvok, naším cieľom nebola jeho popularizácia. Chceli sme zmapovať jeho historický vývoj a zapísať pôvodnú formu, aby sme získali výraznejšiu ochranu prvku v pôvodnej podobe,“ vysvetľuje v rozhlasovej relácii riaditeľka CTK v Myjave Viera Feriancová. Táto forma tanca sa vyvíjala od 16. storočia na území medzi mestami Trenčín a Myjava a v podhorských oblastiach Považského Inovca južne od Nového Mesta nad Váhom, pričom v každej dedine má svoju špecifickú podobu. V inej oblasti Slovenska by ste tanec, v ktorom tanečník vyhadzuje tanečnicu na svoje stehno, boky či plece, len márne hľadali.

Prípravy nominačného spisu k zápisu prvku začali v priebehu roka 2020, k zápisu prvku do zoznamu došlo v roku 2021, slávnostné vyhlásenie nových zapísaných prvkov sa konalo v roku 2022. Ak vás táto téma zaujala, vypočujte si o nej viac v relácii RTVS z cyklu Poklady západného Slovenska.

autor: sg

Fotogaléria

Prevzatie certifikátu, zdroj: CTK Myjava
Tance s vyhadzovanim_certifik�t
Archívne zábery, zdroj CTK Myjava
Archívne zábery, zdroj CTK Myjava
Archívne zábery, zdroj CTK Myjava
Archívne zábery, zdroj CTK Myjava
Archívne zábery TSK
Archívne zábery TSK
Archívne zábery TSK
Archívne zábery TSK
TSK_FS Váh_50_mini-21
TSK_FS Váh_50_mini-35
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK