Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Do školy budú radšej chodiť pešo alebo na bicykli

Zhodli sa žiaci zo šestice základných škôl v Trenčianskom kraji, zapojených do výzvy projektu Life IP – Zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku. Na školách merali mieru znečistenia ovzdušia vplyvom dopravy.

Experiment prebiehal na základných školách v Beluši, Udiči, Trenčíne, Novom Meste nad Váhom, Slatine nad Bebravou a Prievidzi. Meranie oxidu dusíka v tzv. zelenej a červenej zóne malo upriamiť pozornosť detí aj dospelých na zlúčeniny, nebezpečné najmä pre deti. Tie sú vzduchom, znečisteným dopravou, ohrozené viac ako dospelí, lebo dýchajú bližšie k zemi a ich orgány sú stále vo vývoji. „Problémom sú samotní rodičia. Mnohí si neuvedomujú, že tým, že dovezú dieťa až priamo pred budovu školy, dovezú zároveň aj emisie,“ hovorí Veronika Basta z Ministerstva životného prostredia SR. To, že do celého experimentu boli zapojení aj žiaci, vnímajú pozitívne aj ich pedagógovia. „Projekt považujem za veľmi prínosný. Umožňuje nám krásne prepájať vyučovanie a teoretické poznatky, ktoré nie sú pre deti vždy záživné, s praxou. Svoje výsledky môžu prezentovať, čím získajú tzv. mäkké zručnosti. Zároveň je to pre ne dôležitý moment, že ich je počuť a ich hlas je dôležitý,“ zhodnotila Ivana Mikušová zo ZŠ s MŠ Slatina nad Bebravou.

A čo navrhujú školáci, aby sa nebáli dýchať? Jednohlasne sa zhodujú na tom, že je nutné znížiť počet áut, ktoré prichádzajú do a pred školu. Budeme radšej chodiť pešo, na bicykli, alebo autobusom, odkazujú a svoje poznatky z meraní budú ďalej šíriť na plenárnom zasadnutí ZRŠ či prezentovať zástupcom samospráv. Viac o tejto problematike sa dozviete aj na webovom sídle populair, prípadne si príďte osobne pozrieť výstavu vo vestibule župy.

autor: sg
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK