Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Európske hlavné mesto kultúry 2023 je len na skok od Trenčína

V tomto roku ponesie titul Európske hlavné mesto kultúry aj maďarské mesto Veszprém spolu s celým regiónom Bakony-Balaton. 50-tisícové mesto, nad ktorým sa čnie hrad, je vzdialené od Trenčína len tri hodiny autom. Svoje brány otvorí 21. januára veľkolepým podujatím v centre mesta, na ktoré je vstup voľný. Počas roka prinesie Veszprém-Balaton 2023 až 1000 podujatí po celom regióne.  

Tento rok máme jedinečnú príležitosť ochutnať niečo z ponuky Európskych hlavných miest kultúry, čo je nám blízke nielen vzdialenosťou. „Maďarský Veszprém je Trenčínu veľmi podobný. Má približne 50 tisíc obyvateľov, hrad aj univerzitu. Od Trenčína je vzdialený len tri hodiny autom. Bližšie Európske hlavné mesto kultúry už do nášho titulu v roku 2026 nebude,“ hovorí Mirka Gúčiková, PR manažérka projektu Európskeho hlavného mesta kultúry Trenčín 2026, ktorého partnerom je aj Trenčianska župa.

Veszprém-Balaton otvorí svoje brány 21. januára 2023. Otvárací ceremoniál je vždy najväčším podujatím Európskeho hlavného mesta kultúry. „Vesprémske ulice, námestia, nádvoria, kultúrne inštitúcie i reštaurácie budú plné hudby, tanca a umenia,“ vysvetľuje Daniel Swartz, manažér medzinárodnej komunikácie Európskeho hlavného mesta kultúry Veszprém-Balaton 2023. Okrem toho sa budú môcť návštevníci zúčastniť špeciálnych komentovaných prehliadok kultúrnych pokladov Veszprému, či objaviť umenie a kultúru litovského Kaunasu, minuloročného Európskeho hlavného mesta kultúry. Vo Veszpréme sa takto postupne počas roka bude prezentovať 25 miest, v novembri aj krajské mesto Trenčín.

Zdroj: Trenčín2026

autor: lb

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK