Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Inšpirujte sa krajskou dominantou a šetrite planétu aj vy!

Poslednú marcovú sobotu sa významné pamiatky, mestá, obce, ale aj organizácie ponoria do tmy. Výnimkou nebude ani Trenčiansky hrad v správe Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Dôvodom je zapojenie sa do osvetovej kampane Hodina Zeme.

Krajská dominanta môže ísť príkladom, osvetlenie nezhasne iba na určenú hodinu od 20.30 h do 21.30 h, ale do tmy sa zahalí počas celej noci. „Trenčiansky hrad sa do kampane zapája dlhodobo, veríme, že aj takýmto príkladom môžeme inšpirovať verejnosť,“ povedal riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko. S touto celosvetovou kampaňou sa začalo v roku 2007, aby sa prostredníctvom symbolického aktu – zhasnutia svetla na hodinu – upozornilo na akútnu potrebu riešiť problémy klimatickej zmeny. Hodina Zeme sa v súčasnosti koná vo viac ako 190 krajinách sveta, Slovensko sa do nej prvýkrát zapojilo v roku 2011. Pamiatky sa ikonickým vypnutím osvetlenia ponárajú do tmy, jednotlivci môžu v tomto roku „vypnúť“ tým, že sa počas 60 minút budú venovať tomu, aby pre planétu urobili niečo pozitívne ako napríklad čisteniu okolia, brehov obľúbeného jazera či rieky, sadeniu stromov či skrášľovaniu parkov a záhrad.

Inšpirujte sa príkladom krajskej dominanty a osvetlenie zo soboty 25.3. na nedeľu 26.3. využite v čo najmenšej miere, prípadne „vypnite“ prostredníctvom pozitívnej aktivity prospešnej pre planétu. Počas tejto noci sa mení aj čas, nezabudnite si preto prestaviť hodiny.

Zdroj titulnej foto: www.hodinazeme.cz

autor: bj

Fotogaléria

Zdroj foto: www.hodinazeme.sk
Zdroj foto: www.hodinazeme.cz
Zdroj foto: Peter Drgoň
Zdroj foto: www.ssjh.sk
Zdroj foto: www.unsplash.com
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK