Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Jabloň je ukážkovým kultúrno - kreatívnym centrom

Priestory Galérie Jabloň v Prievidzi si počas dňa otvorených dverí prišlo pozrieť niekoľko stoviek návštevníkov. Projekt by mohol byť inšpiratívnym vzorom aj pre ďalšie vznikajúce kreatívno - kultúrne centrá v kraji.  

V pondelok prvého mája otvorili pre verejnosť svoje pomyselné brány nájomníci Galérie Jabloň z komerčného aj neziskového sektora a len Múzeum Vtedy Prievidza si prišla pozrieť takmer päťstovka návštevníkov. Prebytočný majetok župy - bývalé banícke učilište, začal tím Michala Dobiáša pretvárať päť rokov vzad na udržateľné kultúrne komunitné centrum, ktoré láka kreatívcov späť do regiónu. "Mňa veľmi teší, že pred piatimi rokmi tento projekt uzrel svetlo sveta a Trenčianska župa mohla dať prebytočný majetok do správnych a dobrých rúk, lebo sa neustále zveľaďuje, obsadzujú sa nové a nové priestory a bolo tu investovaných veľa finančných prostriedkov. Bodaj by župa mala takýchto nápadov a záujemcov o prenájom prebytočného neupotrebiteľného majetku viac," povedal župan Jaroslav Baška. "Pravdou je, že ak by som vedel na začiatku, čo všetko ma v rámci projektu čaká a keby som mal rozum, nemohol by som do tohto ísť. Mal som veľmi veľa šťastia na ľudí, ktorí mi pomohli a v nejakej miere sa nám to stále darí realizovať,” zhodnotil skromne riaditeľ centra Michal Dobiáš. 

Jednou z aktivít, ktoré si obyvatelia Jablone pre návštevníkov pripravili, bola aj diskusia o procese pretvárania budovy na aktívne centrum a plány do budúcna. Práve tu bola vyslovená myšlienka, že Galéria Jabloň by ako úspešný projekt mohla byť vzorom pre novovznikajúce kreatívne centrá v Trenčianskom kraji, napríklad aj pre Kreatívny inštitút Trenčín, ktorý zodpovedá za aktivity Európskeho hlavného mesta kultúry Trenčín 2026. 

autor: sg
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK