Na život po škole sa pripravujú na moderných zariadeniach

Takmer 20 rokov staré vybavenie učební a dielní odborného výcviku Strednej odbornej školy v Prievidzi nahradila moderná technika. Projekt škola pripravovala už od roku 2016.

V rámci modernizácie pribudli do školy nielen výučbové CNC stroje, meracie prístroje či tvrdomer, ale i veľké CNC stroje, brúsky a vybavenie autodielní v školských dielňach na Košovskej ceste. V dielňach budú mať žiaci aj tepelný komfort, v rámci projektu tu bola nainštalovaná klimatizácia za takmer 30 000 eur. „Projekt Modernizácia odborného vzdelávania v SOŠ Prievidza bol financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a spolufinancovaný Trenčianskou župou. Celkové náklady sa vyšplhali až na takmer 650 tisíc eur,“ povedal župan Jaroslav Baška. Pre školu, ktorá v rámci duálneho vzdelávania pravidelne komunikuje a spolupracuje a  s 11 zamestnávateľmi regiónu bolo nové vybavenie viac ako potrebné. Študenti budú môcť pracovať na podobných zariadeniach, aké neskôr nájdu na pracoviskách u zamestnávateľa. Ani zďaleka však nejde o posledné zmeny, ktoré škola pripravuje. „Ďalšia výzva je pred nami, odovzdali sme podklady k projektu z Fondu spravodlivej transformácie v rozsahu až 4 miliónov eur. Sústredíme sa v ňom najmä na modernizáciu výchovno-vyučovacieho procesu, vzdelávanie pedagogických zamestnancov v mäkkých zručnostiach a zakomponovali sme tam aj infraštruktúru budov,“ vysvetlila riaditeľka školy Jana Poliaková. SOŠ Prievidza je tiež spolu s ďalšími šiestimi župnými školami hornonitrianskeho regiónu zapojená aj do projektu debarierizácie z Plánu obnovy.

autor: sg, nm