Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na župný úrad zavítal francúzsky veľvyslanec

S predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja hovoril o župných projektoch, o školstve a vzdelávaní i možnostiach nadviazania spolupráce s francúzskymi firmami či regiónmi.   

Súčasný francúzsky veľvyslanec navštívil Úrad TSK prvýkrát, zaujímal sa o čerpanie eurofondov, ekonomický rozvoj kraja či pripravované aktivity v súvislosti s titulom Európskeho hlavného mesta kultúry, ktorým bude v roku 2026 mesto Trenčín. V krajskom meste na Gymnáziu Ľ. Štúra je možné študovať bilingválne po francúzsky, túto možnosť využíva v súčasnom školskom roku 130 študentov. „V budúcom roku to bude presne 25 rokov, čo vznikla bilingválna sekcia na základe medzinárodnej zmluvy medzi Francúzskom a Slovenskou republikou. Za to obdobie vychovala veľa šikovných ľudí,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška. Jednou z nich je aj zástupkyňa riaditeľky na Gymnáziu Metodova v Bratislave, ktorá bola súčasťou delegácie francúzskeho veľvyslanca. Poďakovanie za rozvoj sekcie adresoval župan vedeniu gymnázia na čele s riaditeľom Pavlom Kováčom.        

Veľvyslanec sa tešil na návštevu kraja, z ktorého pochádzal generál Milan Rastislav Štefánik, podľa jeho slov bol košarišský rodák nielen slovenským, ale francúzsko-slovenským hrdinom. „Chcem poďakovať francúzskemu veľvyslancovi, že si každoročne pripomínajú tragické výročie úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika priamo na Mohyle na Bradle, ale aj výročia jeho narodenia v Košariskách. Vďaka patrí Francúzsku aj za to, že počas prvej svetovej vojny umožnili Štefánikovi vykonať veci, ktoré potom viedli k vzniku prvej Československej republiky,“ dodal trenčiansky župan.  

autor: bj

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK