Nedeľa v kraji patrila krásnemu okrúhlemu výročiu i folklóru

V obci Trenčianska Teplá druhý júnový víkend oslavovali 910. výročie prvej písomnej zmienky o obci Dobrá, ktorá je dnes miestnou časťou Teplej. V Púchove mal v nedeľu hlavné slovo folklór.

Súčasťou významného výročia v obci Trenčianska Teplá bolo aj odhalenie lavičky čestnému občanovi Rudolfovi Dobiašovi. Do obce pri tejto príležitosti zavítal aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. "Rudolf Dobiaš dostal v roku 2017 aj Cenu Trenčianskeho samosprávneho kraja za literárnu tvorbu. Je človekom, ktorý je hodný príkladu pre ostatných ľudí. Jeho život nebol ľahký, prežil toho veľa, 7 rokov bol v pracovných táboroch," povedal a zaželal mu, aby sa v zdraví dožil svojich deväťdesiatich narodenín v septembri. Dvojdňové oslavy prebiehali v nedeľu v priestoroch Starej školy v časti Dobrá. Vystúpenia vyskladali najmä domáci, nechýbali ani stánky ručne vyrobených výrobkov, medzi nimi i klientov župného DSS Adamovské Kochanovce. Púchovský amfiteáter Ilonka privítal folkloristov, v jeho zrekonštruovaných priestoroch sa uskutočnil 39. ročník Folklórneho Púchova. Svoje folklórne umenie predviedli malí i veľkí, dokonca aj vystupujúci z Indonézie. Aj na milý folklórny sviatok v Púchove smerovali kroky župana. "Trenčiansky kraj je bohatý a známy tým, že folklór a tradície sa v ňom zachovávajú po desiatky rokov a pevne verím, ako som mal spolu s vami možnosť vidieť, že to má aj svoju budúcnosť," prihovoril sa zaplnenému amfiteátru a poďakoval za odovzdávanie našich tradícií malým deťom a mládeži.

autor: bj