Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Neprehliadnite výstavu venovanú dobrovoľnému hasičstvu

Tá je nainštalovaná v priestoroch župného Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi, venovaná je 100. výročiu založenia Okresnej hasičskej jednoty v Prievidzi.

Výstava bola otvorená na Sviatok sv. Floriána začiatkom mája, nesie symbolický názov Horí! Výstavné podujatie bude k dispozícii ešte do 24. augusta, je prierezom fáz pôsobenia hasičských organizácií na hornej Nitre od vzniku prvých zborov v 19. storočí cez založenie Okresnej hasičskej jednoty v Prievidzi až po jej zánik v roku 1951. K nahliadnutiu sú v priestoroch múzea trojrozmerné predmety súvisiace s dobrovoľným hasičstvom, a to nielen zo zbierok múzea, ale aj od spoluorganizátorov - Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, Štátneho archívu v Trenčíne, pracoviska Archív Bojnice, Občianskeho združenia pre hasičskú históriu na Slovensku, Dobrovoľného hasičského zboru BOZPO Prievidza - Územnej organizácie Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky v Prievidzi. 

Okresná hasičská jednota so sídlom v Prievidzi vznikla na hornej Nitre v auguste 1923, teda rok po vzniku Zemskej hasičskej jednoty v Trenčíne, ktorá je predchodkyňou súčasnej Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR. Župa spolupracuje s Krajskou organizáciou Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR Trenčín na základe memoranda, storočnicu jej predchodkyne si tieto subjekty pripomenuli spoločne v auguste 2022 v krajskom meste.

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK