Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Nová prístavba zvýši bezpečnosť aj komfort klientov

Bezpečnejšie a bezbariérové, také bude CSS – DEMY v Trenčíne už na jar budúceho roka. Aktuálne zhotoviteľ naplno pracuje na prístavbe, ktorá má uľahčiť pohyb po zariadení klientom aj zamestnancom.

Najväčšie centrum pre ľudí s autizmom v Trenčianskom kraji, ktoré poskytuje sociálne služby predovšetkým osobám s ťažším telesným postihnutím, bude mať vďaka tomuto projektu k dispozícii aj úplne nové priestory. „A to priestory jednak na vzdelávanie zamestnancov, ale aj na nové aktivity pre klientov,“ povedal riaditeľ zariadenia Tibor Gavenda. Uľahčený bude aj samotný pohyb a presun medzi jednotlivými budovami zariadenia vďaka výťahu. „Som nesmierne rád, že táto stavba sa začala realizovať, lebo nám to rieši taký posledný problém, ktorý sme mali s odstránením bariér,“ vysvetlil riaditeľ. Veľmi dôležitá je aj otázka bezpečnosti. Jestvujúci vchod do centra z ulice Biskupická, ktorá je veľmi frekventovaná, sa presunie na Puškinovu ulicu, kde môžu rodičia klientov zariadenia pohodlne a bezpečne naložiť a vyložiť z auta. Samotný objekt prístavby je dvojpodlažný a zahŕňa aj šatňu pre klientov. „Táto prístavba je veľmi moderne navrhnutá, je presvetlená a sú tu aj rohové okná. Celé sme si to prešli a musím povedať, že sme v termíne. Boli sme ubezpečení, že práce vo vnútri budú pokračovať aj počas zimy,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že zhotoviteľ by ich mal stihnúť do 1. marca budúceho roka. „Aktuálne sa pracuje na interiérových prácach, rozvodoch zdravotechniky, vzduchotechniky, elektroinštaláciách a vykurovaní. Zvonku sa vykonáva kontaktný zatepľovací systém,“ informoval za zhotoviteľa, ktorým je spoločnosť Au-stav, s. r. o., Jakub Augustín. „Súčasťou tohto projektu sú aj vonkajšie sadové úpravy. Uvidíme, aká bude zima, možno sa niektoré sadové úpravy dorobia neskôr,“ povedal župan. „Celková stavba je v hodnote približne 1 060 000 eur. Možno tu bude nejaký malý dodatok vo výške okolo 8% na tie práce, ktoré neboli zahrnuté v projektovej dokumentácii,“ informoval predseda kraja.

Samotné zariadenie má kapacitu 80 klientov, z toho 50 je v domove sociálnych služieb a 30 v špecializovanom zariadení. Od 1. januára tohto roka začalo poskytovať aj nové druhy sociálnych služieb, o ktoré je veľký záujem, a to požičiavanie pomôcok a odľahčovaciu službu.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK