Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Novorodenci sa narodia do týchto krásnych priestorov

Komplexná rekonštrukcia pôrodnice v považskobystrickej nemocnici je na konci. Nové priestory ponúkajú neporovnateľne lepší komfort pre rodičku, lepšie pracovné podmienky pre zdravotnícky personál,  vyššiu kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti a bezpečnosť pre matku a dieťa. Veď posúďte sami!

Pôvodné priestory aj vybavenie druhej najväčšej pôrodnice v Trenčianskom samosprávnom kraji, ktoré už nezodpovedali štandardom ani modernej dobe, nahradili nové. Zo starých pôrodných sál zostali len obvodové múry, dnes to tam vyzerá ako v najnovšom filme z nemocničného prostredia. „Celé to prešlo modernizáciou v tom, že pôrodné boxy sú samostatné, sú delené, pripravené tak, aby rodička mohla mať sprievod. Všetko sú to klimatizované priestory, prispôsobené pre komfort rodičky,“ povedal riaditeľ nemocnice Igor Steiner. Rekonštrukciou prešla aj pôrodná sála, kde sa robia pôrody sekciou, rovnako ako novorodenecká časť, kde dochádza k prvému ošetreniu novorodenca. „Vnímam to ako veľké plus pre túto pôrodnicu. Určite bude lepší komfort aj bezpečnosť rodičiek a rovnako aj personál sa v týchto priestoroch bude cítiť lepšie. Každá rodička má svoj vlastný priestor, kde bude prebiehať pôrod, to vnímam ako najväčšie plus,“ zhodnotil primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia nemocnice Martin Krištofík. „Celá rekonštrukcia trvala 13 mesiacov a bola plne hradená z rozpočtu Trenčianskej župy. Do stavebnej časti sme investovali 2,1 mil. eur a ďalší viac ako 1 mil. eur išiel do prístrojového vybavenia,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

„Komplexná rekonštrukcia zahŕňala aj rekonštrukciu povrchov stien, podlahových krytín či stropov. Rovnako sú v priestoroch nové elektroinštalácie, dátové rozvody, vzduchotechnika, vykurovanie aj vodovod,“ povedal zástupca zhotoviteľa, spoločnosti Dosa Slovakia, s. r. o., Juraj Kurtulík. Najväčšiu komplikáciu spôsobila nosnosť stropnej konštrukcie. No aj s týmto problémom sa zhotoviteľ vysporiadal a stropnú konštrukciu zosilnil. Jediné, čo vo vynovených priestoroch ešte chýba, je nerezový nábytok, ktorý by mal byť dodaný v najbližších týždňoch.

autor: lk

Fotogaléria

začiatok rekonštrukcie
začiatok rekonštrukcie
začiatok rekonštrukcie
pôvodný stav pôrodných sál
pôvodný stav pôrodných sál
pôvodný stav pôrodných sál
pôvodný stav pôrodných sál
pôvodný stav pôrodných sál
pôvodný stav pôrodných sál
pôvodný stav pôrodných sál
pôvodný stav pôrodných sál
pôvodný stav pôrodných sál
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK