Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Od nedele platí nový cestovný poriadok, aké novinky prináša?

V nedeľu 10. decembra 2023 vstúpi do platnosti nový cestovný poriadok prímestskej autobusovej dopravy. Okrem nových spojov a lepšej dopravnej obslužnosti prináša aj revolučný nočný spoj či taktovú dopravu na vybraných trasách.

Pozitívne zmeny pocítia najmä cestujúci okresu Bánovce nad Bebravou, Partizánske a Prievidza, nové spoje budú na cesty vyrážať aj z Nového Mesta nad Váhom. Prelomovou novinkou, ktorú župa zavádza, je nočný spoj, premávajúci z piatka na sobotu z Trenčína do Bánoviec nad Bebravou. Novotou sú tiež taktové spojenia, pri ktorých autobusy určitej linky jazdia za sebou v presných časových rozostupoch. Zmenu cestovných poriadkov nepocítia len cestujúci, ale i samotný dopravca. „Zmeny cestovných poriadkov prinášajú pre dopravcu výzvu v zabezpečení organizácie dopravy. Záleží nám, aby sme tým, ktorí modré autobusy využívajú, poskytli čo najlepšie služby a dostupnosť spojov. Veríme, že úpravou cestovných poriadkov sme sa čo najviac priblížili požiadavkách cestujúcej verejnosti,“ hovorí Linda Delgado Turcerová zo SAD Prievidza. Cieľom optimalizácie prímestskej autobusovej dopravy je nastaviť trasy spojov tak, aby došlo k obmedzeniu súbežných a menej využívaných spojov, a naopak, aby boli vytvorené nové spojenia, ktoré cestujúcim chýbajú. „Týmto spôsobom sa nám darí zlepšovať dopravnú obslužnosť nielen medzi významnými sídlami, ale aj do vybraných obcí. V konečnom dôsledku docielime zefektívnenie prímestskej autobusovej dopravy na území TSK a zvýšime perspektívu pre vytvorenie udržateľnej verejnej dopravy, ktorá zlepši možnosti cestovania.“ vysvetľuje Christián Didi z Odboru dopravy Úradu TSK.

Optimalizácii prímestskej autobusovej dopravy sa Trenčianska župa venuje dlhodobo v spolupráci s oboma zmluvnými dopravcami, pričom prihliada nielen na tvrdé dáta, ale i na požiadavky cestujúcich. Osobitné poďakovanie patrí práve prievidzskej SAD, vďaka ktorej sa podarilo zrealizovať množstvo lepších prepojení najmä v regióne hornej Nitry. Mnoho podnetov prichádza na župu aj prostredníctvom združenia Doprava na Považí. "Máme radosť, že sme sa spolupodieľali na príprave už tretieho balíčka zlepšení v prímestskej doprave. Veríme, že cestujúci ocenia prelomové novinky, akými je zavedenie taktového CP či revolučný koncept nočnej dopravy,“ dodáva Michal Mazánik z Dopravy na Považí.

Podrobné informácie o novinkách v našich oznámeniach o zmene cestovných poriadkov.

autor: sg
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK