Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Piatok bol oslavou baníctva, folklóru, leta aj bohatej úrody

Kým v Dubnici nad Váhom slávnostne otvorili druhý najväčší folklórny festival v kraji a v Ilave zas tradičný Bartolomejský jarmok, v Handlovej sa pietnou spomienkou na obete banských nešťastí začali Regionálne oslavy dňa baníkov.

„Ako sa hovorí, čo baňa vydala, to si aj vzala  späť v podobe životov baníkov a myslím si, že je dôležité oslavovať týchto ľudí a ich ťažkú prácu, ktorou za viac ako 110 rokov ťažby pozdvihli región hornej Nitry,“ povedal pri Pamätníku obetí banských nešťastí v Handlovej župan Jaroslav Baška. Regionálne oslavy dňa baníkov budú v Handlovej pokračovať až do neskorých sobotňajších hodín.

Folklórom budú celý víkend žiť v Dubnici nad Váhom, kde začal v poradí 29.ročník Dubnického folklórneho festivalu, ktorý župa každoročne podporuje dotáciou. Na otvorení na nádvorí kaštieľa sa po prvý raz predstavili v spoločnom programe všetky folklórne súbory mesta. V neďalekej Ilave, kde tradícia jarmokov siaha až do 15. storočia, sa po otvorení tradičného Bartolomejského jarmoku verejnosť mohla zapojiť do nakrúcania obľúbenej televíznej relácie Otto Weiter Show. Mesto prišli podporiť aj delegácie z partnerských samospráv z Čiech a Maďarska, ktoré si okrem jarmoku prezreli aj novú historickú expozíciu v miestnom múzeu. Aj toto najvýznamnejšie ilavské podujatie sa konalo s podporou Trenčianskej župy.

autor: sg
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK