Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Počet dualistov stúpa a nezamestnanosť absolventov, naopak, klesá

Počet stredoškolákov sa zvyšuje, pričom približne 85% školákov z kraja študuje na stredných školách, ktorých zriaďovateľom je Trenčianska župa.

Podľa údajov odprezentovaných na zasadnutí Krajskej rady pre odborné vzdelávanie a prípravu klesla aj miera nezamestnanosti absolventov zo 4,5 % (máj 2021) na 2,9 % (máj 2022). Na trhu práce sa najlepšie vedia uplatniť absolventi odborov praktická sestra, mechanik nastavovač a mechanik mechatronik. Jedným z nástrojov zvyšovania atraktívnosti učebných odborov na stredných školách je aj krajské štipendium.V uplynulom školskom roku kraj na štipendiách vyplatil celkovo 67 900 eur, v prvom polroku bolo štipendium vyplatené 134 prvákom v nedostatkových odboroch, v druhom polroku ich počet stúpol na 137,“ hovorí Richard Hančin, vedúci Odboru školstva a kultúry Úradu TSK. Stúpol aj počet zamestnávateľov zapojených do duálneho vzdelávania, v uplynulom školskom roku sa praxou na pracovisku učilo 1 390 žiakov.

Krajská rada pre odborné vzdelávanie a prípravu na svojom 37. zasadnutí schválila 3 z predkladaných 4 návrhov na zmenu v sieti škôl a školských zariadení SR. Považskobystrické gymnázium dostalo zelenú, škola tak od budúceho školského roka môže hrdo poniesť meno Gymnázium Dominika Tatarku. Súhlas na zmenu názvu dostala aj prievidzská SOŠ so sídlom na ulici Vansovej, od budúceho školského roka sa bude môcť zmeniť na SOŠ polytechnickú. Zavádzanie moderných technológií v automobilovom priemysle poukázalo na potrebu zavedenia nového učebného odboru na SOŠ obchodu a služieb v Novom Meste nad Váhom. Žiaci odboru autoopravár – elektrikár by sa mali rozumieť napr. elektrickým automobilom či hybridným vozidlám. Členovia rady opätovne neschválili zriadenie novej súkromnej Strednej odbornej školy Pronea Academy v Prievidzi.

autor: sg
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK