Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Podporte žiakov – strážcov ovzdušia z nášho kraja v súťaži

Za najlepší plagát žiakov základných škôl, ktoré sú zapojené do výzvy Projektu Life IP – Zlepšenie kvality ovzdušia, môžete hlasovať do konca mája. Odmenou pre víťaznú školu je výlet.

Do výzvy pre školy, spojenej s experimentom, sa zapojilo 41 škôl z celého Slovenska, vrátane 6 škôl z Trenčianskeho kraja - ZŠ zo Slatiny nad Bebravou, Udiče, Beluše, Prievidze, Trenčína a Nového Mesta nad Váhom. Cieľom experimentu bolo zistiť, aké je v okolí školy znečistenie ovzdušia oxidmi dusíka, ktorých zdrojom sú najmä výfukové plyny zo spaľovacích motorov. Experiment prebiehal po dobu 4 mesiacov, žiaci tvorili podporné a kontrolné tímy, zapisovali poveternostné podmienky a strážili tzv. pasívne vzorkovače. „Obsah oxidu dusičitého sme  zisťovali prostredníctvom pasívnych vzorkovačov, ktoré sme pre porovnanie umiestnili na dvoch miestach v okolí jednotlivých škôl. Tzv. červenú lokalitu sme vybrali tam, kde môže byť ovzdušie vplyvom dopravy viac znečistené, a čistejšiu zelenú tam, kde boli detské ihriská a parky. Po mesiaci, kedy boli vzorkovače vystavené pôsobeniu okolitého ovzdušia, sme ich odovzdali na analýzu do laboratória,“ vysvetlila  Petra Baďurová Renčová, manažérka kvality ovzdušia pre Trenčiansky kraj.

Súčasťou výzvy je aj súťaž plagátov, ktoré v zapojených školách vyrobili žiaci so svojimi učiteľmi. Hlasovať za ten najlepší môžete do konca mája na webovom sídle dnesdycham.sk. Vaším hlasom oceníte námahu detí a pomôžete im vyhrať výlet do jaskyne alebo múzea.

autor: sg
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK