Pozor! Časť „Panelky“ pri Trenčíne predčasne uzavreli, dopravné obmedzenia potrvajú do konca augusta

Upozorňujeme cestujúcu verejnosť, že Slovenská správa ciest predčasne uzavrela štátnu cestu I/9 v časti Chocholná-Velčice – Mníchova Lehota. Dôvodom bol zlý technický stav jedného z mostov.

K uzávere malo dôjsť 1. mája, no vzhľadom na technické príčiny sa tak udialo už 19. apríla vo večerných hodinách. „Zhotoviteľ pokračoval v odkrývaní vrchných častí mosta 201 na ceste I/9, počas ktorého narazil na predpínacie káble, ktoré sa jednoznačne preukázali ako nefunkčné a pri prejazde ťažšej techniky došlo k ich pretrhnutiu. Ako investor sme  pristúpili k okamžitému riešeniu – uzavretiu mosta pre osobnú aj nákladnú dopravu v celej šírke,“ vysvetlil za správcu komunikácie Ivan Brečka, riaditeľ IVSC SSC Žilina. „Momentálne čakáme na stanovisko projektanta, ktoré je pre nás záväzné. V priebehu budúceho týždňa sa začne vykonávať statické posúdenie technického stavu,“ doplnil. Zhotoviteľ, ktorým je spoločnosť SMS, a. s., však dodal, že práce boli zastavené len na dotknutom moste, s rekonštrukciou cesty I/9 Chocholná – Mníchova Lehota pokračujú ďalej.

Keďže ide o cestu medzinárodného významu, vodičov čakajú obchádzky a obrniť sa musia aj trpezlivosťou a ohľaduplnosťou, predovšetkým v dopravných špičkách. „Obchádzkové trasy už boli v príprave, ale v súčasnosti ešte nie sú všetky označené príslušným dopravným značením. Chrbticová obchádzková trasa je už označená, ďalšie dve budú dokončené v priebehu budúceho týždňa,“ informoval Stanislav Stehel, zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu Trenčín. Polícia tiež upozorňuje vodičov, aby si svoju cestu Trenčianskym krajom plánovali s časovou rezervou a pokiaľ je to možné, využili najmä cesty inými okresmi a krajmi.

V súvislosti s rekonštrukciou cesty I/9 v úseku Chocholná – Mníchova Lehota vydal Okresný úrad Trenčín, odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií povolenie na úplnú uzávierku tejto cesty v dĺžke 620 m z dôvodu jej rekonštrukcie, vrátane troch mostov, a to v termíne od 20. apríla do 31. augusta 2023. Obchádzkové trasy povedú nasledovne:

Obchádzková trasa A – prieťah mestom Trenčín po cestách II/507 a I/61a (nový most). Trvalé dopravné značenie, ktoré zakazuje vjazd nákladnej dopravy nad 12 ton, bude po dobu úplnej uzávierky cesty I/9 dočasne prekryté alebo zdemontované.

Obchádzková trasa B – Nové Mesto nad Váhom – Trenčianske Stankovce po cestách II/515 a II/517. Trasa bude slúžiť na odklonenie nákladnej dopravy smerom od Bratislavy a Nového Mesta nad Váhom len v jednom smere. Osobná doprava bude môcť využívať oba smery obchádzkovej trasy. Samotná obchádzková trasa vedie cez obce Rakoľuby, Beckov, Krivosúd-Bodovka, Trenčianske Stankovce. Trvalé dopravné značenie, ktoré zakazuje vjazd nákladnej dopravy nad 12 ton, bude po dobu úplnej uzávierky cesty I/9 dočasne prekryté alebo zdemontované len v smere od Nového Mesta nad Váhom do Trenčianskych Stankoviec.

Obchádzková trasa C – Nováky po ceste II/574. Trasa bude slúžiť na odklonenie nákladnej dopravy smerom od Považskej Bystrice do Prievidze obojsmerne. Samotná trasa vedie cez mesto Ilava, obce Horná Poruba, Valaská Belá, Liešťany, Nitrianske Rudno, Diviaky nad Nitricou, Diviacka Nová Ves.

Alternatívna obchádzková trasa D – D1 – R1 – I/64 – Drietoma – Nováky. Táto trasa nebude vyznačená dočasným dopravným značením, ale vodiči motorových vozidiel ju môžu použiť.

autor: lk