Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prvá výjazdová vláda rokovala v Trenčíne, uvoľnené boli financie pre samosprávy

Výjazdové rokovania vlády sa vracajú do regiónov. Vláda SR chce pomôcť s riešením problémov, ktoré trápia jednotlivé samosprávy, a tiež systematicky pracovať na znižovaní regionálnych rozdielov. O tom, že svoje slová myslí vážne, presvedčila už na svojom prvom rokovaní v Trenčíne, kde odklepla 60 miliónov pre obce, mestá a samosprávne kraje.

„Prijali sme rozhodnutie, že ešte do konca roka samosprávam pomôžeme sumou 60 miliónov eur. Zároveň môžem vyhlásiť, že sme pripravení aj v roku 2024 rokovať so samosprávou, ako jej pomôcť v ťažkej situácii, do ktorej sa nie vlastnou vinou dostala,“ informoval po rokovaní vlády jej predseda Robert Fico. Pomoc bude rozdelená v pomere 25% pre samosprávne kraje a 75% pre mestá a obce. Schválený bol aj zoznam projektov miest a obcí vo všetkých deviatich okresoch Trenčianskeho kraja, vláda ich podporí čiastkou 2,1 mil. eur. Z uznesení tiež vyplýva, že vláda sa chce intenzívnejšie venovať procesu transformácie hornonitrianskeho regiónu a prijatiu účinných opatrení na efektívne využitie financií vyčlenených na tento účel. „Na prelome apríla a mája sa chceme vrátiť do Trenčianskeho kraja a stretneme sa buď v Handlovej alebo v Prievidzi, keďže sa chceme venovať problematike tohto regiónu po definitívnom ukončení ťažby uhlia,“ povedal premiér. Celé vyhlásenie premiéra SR, ako aj ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, po rokovaní vlády, si môžete vypočuť v priloženom videu. 

Kabinet sa rozhodol podporiť aj župné projekty nadregionálneho významu. Do konca aktuálneho roka vláda vyčlení 5 miliónov eur na dofinancovanie výstavby pilotného projektu Hokejovej akadémie v Trenčíne a ďalších 300 tisíc eur na projektovú prípravu unikátneho projektu stredoškolsko-vysokoškolského kampusu EDUTECH v Púchove. „Ja pevne verím, že tento projekt začne už o pár rokov fungovať a prinášať pozitívne výsledky pre región Považia,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Výjazdové rokovanie vlády bolo skvelou príležitosťou, ako slávnostne odštartovať novú éru obľúbeného Gastrocentra v Trenčíne. Komplexne zrekonštruovaná budova školského zariadenia, ktorá slúži ako stredisko praktického vyučovania pre žiakov gastronomických profesií SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne je aktuálne ozdobou krajského mesta. „Považujem rekonštrukciu a modernizáciu tejto budovy za mestotvorný prvok a je to taký príspevok zo strany TSK k Európskemu hlavnému mestu kultúry 2026. Je to moderná budova, s modernými technológiami a prvkami. Sú tu dve reštaurácie, kaviareň, cukráreň, tri kuchyne a žiaci tu určite nájdu priestor na sebarealizáciu,“ zhodnotil trenčiansky župan. Investícia do stavby bola v hodnote 5,1 mil. eur, samotné gastrotechnológie presahujú 400 tis. eur, ďalších viac ako 580 tis. eur išlo na vybavenie nábytkom a inventárom. Projekt bol úspešný v rámci IROP, financie na jeho realizáciu vyčlenila aj župa.

Úprimný záujem o problematiku v regiónoch potvrdil predseda vlády SR úvodným stretnutím s vybranými predstaviteľmi miest a obcí v Trenčianskom kraji, a to za účasti ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richarda Rašiho a štátneho tajomníka Michala Kaliňáka. Samotní ministri a štátni tajomníci sa po rokovaní vlády rozpŕchli do jednotlivých regiónov Trenčianskeho kraja, kde absolvovali pripravený program a venovali sa riešeniu problémov spadajúcich pod svoje rezorty.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK