Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prvá výzva z Programu Slovensko podporí odborné školstvo na hornej Nitre

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) vyhlásilo prvú výzvu z nových eurofondov z Programu Slovensko. Určená je na podporu odborného vzdelávania regiónov oprávnených čerpať prostriedky z Fondu na spravodlivú transformáciu. Alokácia pre región hornej Nitry predstavuje 15 mil. eur.

„Prvá výzva je určená pre región hornej Nitry, Košický a Banskobystrický samosprávny kraj, ako oprávnené regióny z Fondu na spravodlivú transformáciu. Celková alokácia pre všetky oprávnené regióny je 46 mil. eur, pre región hornej Nitry je to 15 mil. eur,“ informoval minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Peter Balík. Dodal tiež, že výzva, ktorá je určená pre stredné odborné školy so sebou prináša aj inováciu. „Kombinuje investície do modernizácie školy, do technologického vybavenia, a zároveň do aktivít, ktoré sa priamo týkajú vzdelávania a potenciálnych nových študijných programov,“ povedal minister. Zdôraznil tiež, že pre región je dôležité sústrediť sa na budúcnosť a investovať práve do školstva a vzdelávania.

Samotná výzva sa v Trenčianskom kraji týka okresov Prievidza a Partizánske, zapojiť sa do nej plánuje 7 stredných odborných škôl, ktorých zriaďovateľom je župa. „Oceňujem, že MIRRI pri príprave tejto výzvy načúvalo požiadavky možných žiadateľov. Trenčianska župa je pripravená kofinancovať tieto projekty v stanovenej výške 8%, ale určite budeme dávať aj peniaze naviac,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška. "V prvom rade chceme klásť dôraz na vzdelávanie, vzdelávanie učiteľov, žiakov, rôzne kurzy a stáže. Druhou prioritou budú moderné technológie. Keďže žijeme v medzinárodnom prostredí, bude nám záležať na tom, aby naši učitelia a žiaci chodili do zahraničia a mali partnerské školy zo zahraničia. Treťou prioritou budú na niektorých školách aj stavebné úpravy,“ zhrnul župan. Jednou zo škôl, ktoré sa plánujú do výzvy zapojiť je aj SOŠ Handlová. „Budeme sa snažiť zvýšiť kľúčové kompetencie nielen žiakov, ale aj učiteľov, a to hlavne digitálne a jazykové, ale tiež technické vybavenie,“ povedal riaditeľ školy Jozef Barborka.

Z Fondu na spravodlivú transformáciu pôjde na hornú Nitru približne 220 miliónov eur. Ministerstvo plánuje v najbližšom čase vyhlásiť i ďalšie výzvy, ktoré budú smerovať na podporu obnoviteľných zdrojov energie na územiach zasiahnutých ťažbou uhlia, ale tiež na podporu modernej verejnej dopravy na hornej Nitre. Predseda TSK opäť upozornil, že regiónu chýba najmä podpora zo strany štátu pri vytváraní nových pracovných miest.

autor: lk

Fotogaléria

zdroj foto: MIRRI
zdroj foto: MIRRI
zdroj foto: MIRRI
zdroj foto: MIRRI
zdroj foto: MIRRI
zdroj foto: MIRRI
zdroj foto: MIRRI
zdroj foto: MIRRI
zdroj foto: MIRRI
zdroj foto: MIRRI
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK