Robotika nie je tabu ani pre dievčatá

Pavilón trenčianskeho výstaviska na celý jeden deň obsadili roboti. V rámci Trenčianskeho robotického dňa, medzinárodnej súťažnej prehliadky robotov, tu súťažila vyše stovka tímov, v ktorých nechýbali ani dievčatá.

Súťaž pripravila už po sedemnásty raz župná Stredná odborná škola Trenčín. „Zameriavame sa na to, aby sme vedu a techniku prezentovali pred mladými ľuďmi jednoduchým, populárnym spôsobom. Snažíme sa ukázať deťom, že technika nie je zložitá, len sa jej treba venovať a po čase toto úsilie prináša nielen vedomosti, ale i finančné ohodnotenie,“ vysvetlil riaditeľ školy Ľuboš Chochlík. Svoje výtvory testovalo na výstavisku celkom 109 tímov zo 42 základných a stredných škôl zo Slovenska, Maďarska, Českej republiky aj Poľska. Bohaté zastúpenie tu mal aj Trenčiansky kraj. Robotike sa venujú nielen študenti SOŠ Trenčín, SPŠ Dubnica nad Váhom či SOŠ Nováky, ale i žiaci základných škôl z Motešíc, Podolia, Trenčianskej Turnej, Novej Dubnice aj Domaniže a tiež členovia klubu AMAVET- 808 VTM pri Hvezdárni v Partizánskom. Súťažiacich prišiel podporiť aj trenčiansky župan, ktorý potvrdil, že zámerom župy je aj naďalej školstvo modernizovať a podporovať odbory zaoberajúce sa automatizáciou. „Je vynikajúce, keď je pre žiakov škola hrou. Myslím si, že robotika má v súčasnosti veľký význam a v budúcnosti sa nebude dať bez nej žiť,“ povedal župan. Prekvapením súčasného ročníka bol aj veľký počet súťažiacich dievčat. „Mnohí mladí netušia, čo sa deje vo výrobných závodoch a preto ani netušia, že ide o high tech priemysel s vysokým kariérnym potenciálom. O to viac nás teší, že o techniku javia záujem nielen chlapci, ale i dievčatá,“ potvrdil Jozef Kvoriak z Asociácie priemyselných zväzov a dopravy.

Zámerom organizátorov Trenčianskeho robotického dňa však nebola len popularizácia techniky, ale i prienik mladých vedátorov s praxou. Na výstavisku sa preto prezentovali vysoké školy aj zástupcovia súkromnej sféry. „Vidíme, že záujem študentov je obrovský, paradoxne, záujem mladých ľudí o technické predmety a pôsobenie v strojárskych firmách, ktoré využívajú automatizáciu, robotické systémy či prvky umelej inteligencie, tak veľký nie je. Tento rozpor potrebujeme napraviť, a toto je veľmi dobrá cesta,“ zhodnotil Ľubomír Plško, predseda predstavenstva KONŠTRUKTA – Industry, a.s.

Viac informácií a výsledkovú listinu nájdete aj na webovom sídle Trenčianskeho robotického dňa.

autor: sg