Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Rokovanie predstaviteľov regiónov hostili Krakovany

Tretie tohtoročné zasadnutie Samosprávnych krajov Slovenska SK8 sa okrem iného venovalo reforme verejnej správy, na rokovací stôl sa dostali aj školské otázky či aktuálny nedostatok vodičov v autobusoch prímestskej autobusovej dopravy.  

V kontexte skreovania nového parlamentu a vlády SR bolo najhlavnejším bodom rokovania SK8, čo ďalej s reformou verejnej správy a ako majú spolupracovať kraje a mestá a obce s novou vládou. „Do programového vyhlásenia vlády chceme zapracovať veci, ktoré sa týkajú samosprávnych krajov, ale určite aj miest a obcí. Nebolo zvykom, že samospráva bola partnerom vlády a zákony prijímané ad hoc v parlamente mali veľmi zlé dopady na rozpočty jednotlivých samospráv. Od novej vlády chceme, aby sme boli partnerom, prípadne mali právo veta, keď sa budú prijímať nové zákony či legislatíva v parlamente, ktorá bude mať dopad na samosprávy, a to nielen finančný, ale aj kompetenčný,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

oblasti stredného školstva vyjadrila županka a župani podporu systému duálneho vzdelávania, ktoré na rokovanie predložila Trenčianska župa. Tá oblasť stredného školstva zastrešuje, keďže predsedá Školskej sekcii SK8 združujúcej vedúcich či riaditeľov odborov a oddelení školstva na župných úradoch. Predstavitelia regionálnych samospráv si odsúhlasili štatút spoločného ocenenia v podobe Ceny regiónov. Možnosť nominácie výnimočných osobností z regiónov v 8 kategóriách bude spustená v januári, pôjde o celoštátne ocenenie SK8 za mimoriadny prínos k rozvoju regiónov. Predsedníčka a predsedovia vyjadrili súhlas aj s vytvorením dvoch sekcií, a to Sekcie informatizácie a Sekcie inovácií

V ďalšej časti rokovacieho programu bolo podpísané Memorandum o vzájomnej spolupráci medzi SK8 a Asociáciou pre sociálnu ekonomiku Slovenska. Na zasadnutie zoskupenia združujúceho predstaviteľov krajskej samosprávy boli pozvaní aj hostia; otázku bezpečného používania internetu zo strany detí s cieľom vyčistenia slovenského internetu od detskej pornografie otvorili predstavitelia Občianskeho združenia Ochráň ma. Odprezentované boli aj SPACE centrá pre mladých, ktoré boli pilotne vytvorené v Banskobystrickom kraji. V budúcom roku si Slovensko pripomenie 80. výročie Slovenského národného povstania, režisér Juraj Štepka predstavil županke a županom pripravovaný filmový projekt Generál Golian. 

Vyjadrenie predsedu TSK na tlačovom brífingu po skončení rokovania SK8 v Krakovanoch nájdete v priloženom videu.  

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK