Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

S útlmom banskej činnosti sa nespája iba koniec, ale tiež nový začiatok

Uľahčiť baníkom, ktorí prišli o prácu kvôli útlmu banskej činnosti, prechod do nového zamestnania je cieľom národného projektu Podpora zamestnateľnosti v regióne horná Nitra. Ten realizuje Trenčianska župa, doteraz sa doň zapojilo už viac ako 330 zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza, a. s.

Pomocnú ruku podávajú v priestoroch Elokovaného pracoviska v Novákoch bývalým baníkom hľadajúcim prácu skúsení tútori. Tí im poskytujú všetky potrebné informácie a poznatky spájajúce sa s prípravou životopisu, žiadosti o prijatie do zamestnania či sebaprezentácie na pracovnom pohovore. Plánujú pre nich aj rôzne zaujímavé a prospešné aktivity, hľadajú alternatívy pre ich budúce pracovné zaradenie či výber súvisiaceho kurzu. Keďže do projektu vstupujú zamestnanci z rôzneho prostredia, s rozličnými stupňami vzdelania, vekom alebo zdravotnými obmedzeniami, je nemožné uplatňovať pri ich adaptácii univerzálne metódy vzdelávania. „Tútori preto vždy poskytujú také poradenstvo, ktoré predstavuje synergiu medzi požiadavkami trhu práce a požiadavkami, možnosťami a schopnosťami daného účastníka. Na to, aby sa dnešný uchádzač o zamestnanie dostal na pohovor a k vysnívanej práci, je potrebné prejsť dlhšiu cestu,“ zhrnuli svoje doterajšie skúsenosti tútori z Elokovaného pracoviska v Novákoch.   

Pri vstupe do projektu sa mnohí z účastníkov nevedia adekvátne verbálne vyjadriť, klásť otázky či asertívne sa správať, majú problém s odprezentovaním sa či rozprávaním pred skupinou ľudí. „V čase ukončenia ich účasti vidieť práve v tejto oblasti sociálnych a komunikačných zručností najväčší progres,“ dodávajú tútori, ktorých úlohou v tomto procese je nielen poznanie aktuálnych požiadaviek trhu práce a zamestnávateľov, ale aj požiadaviek jednotlivých účastníkov, aby im vedeli poskytnúť adresnú a individuálnu pomoc. Vzťah klienta s tútorom nie je len formálnym vzťahom, ale práve naopak vzťahom o ľudskosti a spolupatričnosti a potešiteľná pre samotných tútorov je preto každá informácia o úspešnom prijatí účastníka do zamestnania.       

Projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.  

autor: bj

Fotogaléria

Zdroj foto: Elokované pracovisko v Novákoch
Zdroj foto: Elokované pracovisko v Novákoch
Zdroj foto: Elokované pracovisko v Novákoch
Zdroj foto: Elokované pracovisko v Novákoch
Zdroj foto: Elokované pracovisko v Novákoch
Zdroj foto: Elokované pracovisko v Novákoch
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK