Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Skončila uhoľná história Slovenska

Dnešný deň bol historickým momentom pre ťažko skúšaný región hornej Nitry. Symbolickým vyvezením poslednej tony uhlia na povrch z bane Nováky skončila 114-ročná etapa priemyselnej ťažby hnedého uhlia na Slovensku. Zhasol tiež posledný kotol na spaľovanie hnedého uhlia v Elektrárni Nováky.

Po Bani Cigeľ a Bani Handlová dnes ukončili ťažbu hnedého uhlia aj v Bani Nováky. Počas viac ako storočnej histórie sa v prevádzkach baní vystriedalo približne 350 tisíc zamestnancov. Z útrob zeme v rokoch 1909 – 2023 vyťažili a expedovali až 238 miliónov ton hnedého uhlia. Dnes je všetko inak, ťažba ustúpila európskym klimatickým cieľom na dosiahnutie uhlíkovej neutrality. V poslednej činnej bani v regióne hornej Nitry, ktorá dnes zatvorila svoje brány, už budú prebiehať len práce na demontáži strojného vybavenia, bezpečnom uzatváraní podzemia, likvidácii banskej prevádzky a revitalizácii územia dotknutého banskou činnosťou. „Pre nás baníkov to nie je smutný deň, je to historický deň. Neprijímame ho s nostalgiou, ale so spomienkami na svojich kolegov, vzájomné vzťahy a ťažkú, ale prekrásnu banícku robotu,“ povedal Stanislav Gurský, podpredseda predstavenstva HBP, bývalý riaditeľ bane Nováky a predseda Spolku priateľov Bane Nováky. Nechýbali ani slová vďaky a vyjadrenia úcty k záslužnej baníckej práci. „Vážim si, že aj keď ste sa stretávali s náročnými podmienkami, vždy ste preukázali svoju obetavosť a zodpovednosť,“ povedal predseda predstavenstva HBP Peter Čičmanec s tým, že baníkov čakajú nové príležitosti a nová cesta.

Útlm baníctva výrazne zasiahol aj do zamestnanosti. Kým v roku 2018 zamestnávali Hornonitrianske bane takmer 4 000 zamestnancov, k začiatku decembra tohto roka ich bolo už len 1 500. Šancu nájsť nové uplatnenie na trhu práce im ponúkajú rekvalifikačné kurzy, ktoré v rámci národného projektu zastrešuje Trenčiansky samosprávny kraj. „Som rád, že Európska komisia schválila štátnu pomoc a Trenčianska župa bude môcť pokračovať v rekvalifikáciách baníkov,“ povedal trenčiansky župan s tým, že pokračovanie projektu je nastavené na celkom 620 účastníkov z HBP a 80 účastníkov zo Slovenských elektrární – závodu v Zemianskych Kostoľanoch. „Pevne verím, že aj kompenzačný príspevok, ktorý sme pred pár rokmi schválili v parlamente, pomôže baníkom, ktorí región hornej Nitry budovali. Ale budú to aj ďalšie kroky novej vlády, smerujúce k lepšej zmene regiónu, predovšetkým v oblasti zamestnanosti,“ dodal župan. S vlastnými aktivitami smerujúcimi k rozvoju firmy prichádzajú aj bane, a to v oblasti strojárskej výroby, povrchových úprav vagónov, dodávok tepla pre región či využitia obnoviteľných zdrojov energie.

Pomyselnú bodku za uhlím dali v rovnaký deň aj v Elektrárni Nováky. Po 70 rokoch prevádzky elektrárne vypli posledný kotol na spaľovanie hnedého uhlia. Výroba elektriny a tepla z domáceho hnedého uhlia tak definitívne skončila. „Nedochádza k tomu, že by sme to tu úplne zatvorili, veľká časť zamestnancov tu zostáva, budú pracovať buď na lokalite alebo centralizovanej údržbe,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček. Ďalších 65 ľudí odchádza do dôchodku alebo si našlo inú prácu, 46 sa zapojí do rekvalifikácií. Slovenské elektrárne uvažujú aj nad ďalšími investičnými zámermi, na odkaliskách analyzujú možnosť výstavby fotovoltickej elektrárne, ktorá by potenciálne mohla vyrábať vodík. Práve tento zámer víta Trenčianska župa, ktorá sa plánuje zapojiť do výzvy na vodíkové autobusy.  

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK