Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Spoločne chcú presadzovať lepšie podmienky pre oblasť kultúry

Ministerka kultúry SR sa včera stretla so zástupcami samosprávnych krajov za oblasť kultúry, témou bola príprava realizácie Stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu 2030.

V rámci stretnutia, ktoré viedla ministerka kultúry Silvia Hroncová, štátny tajomník Matúš Bieščad a poradkyňa ministerky kultúry Zuzana Ivašková, boli predstavené krátkodobé a strednodobé priority programového vyhlásenia vlády v oblasti kultúry, ale aj ďalšie kroky v naplnení Stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu 2030 a výzva k naplneniu participatívneho princípu pri vytvorení pripravovanej stratégie Fondu na podporu umenia. Okrem zástupcov samosprávnych krajov sa stretnutia zúčastnila aj generálna riaditeľka sekcie fondov EÚ na ministerstve kultúry Jana Minarovičová, poradkyňa ministerky Darina Kárová a na pozvanie ministerstva aj riaditeľ Fondu na podporu umenia Róbert Špoták.

Spoločným záujmom všetkých zainteresovaných strán je presadzovanie lepších podmienok pre oblasť kultúry, a to bez ohľadu na to, či ide o aktivity nezriaďovanej alebo zriaďovanej kultúry. Zástupcovia sa zhodli, že budúcnosť kultúrnych inštitúcií je viaczdrojové financovanie, vrátane príspevku od prijímateľov ich služieb. Rovnako zo strany regionálnych samospráv zaznelo varovanie, že na budúci rok môže dôjsť k poklesu finančných prostriedkov na činnosť ich príspevkových organizácií v oblasti kultúry, ako sú divadlá, knižnice či osvetové strediská, čo by viedlo k čiastočnému obmedzeniu ich činnosti.

Dôležitým bodom stretnutia bola snaha o čo najefektívnejšie čerpanie finančných zdrojov z troch súčasných výziev pre kultúrne organizácie Central, Decentral a React z končiaceho sa Integrovaného regionálneho operačného programu, ktorý bude uzavretý tento rok. Ministerka kultúry Silvia Hroncová zdôraznila, že zapojenie regionálnych samospráv do prípravy ďalších krokov naplnenia Stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu 2030 považuje za kľúčové. Najbližšie stretnutia sú naplánované na august a september.

autor: lk

Fotogaléria

zdroj foto: Ministerstvo kultúry SR
zdroj foto: Ministerstvo kultúry SR
zdroj foto: Ministerstvo kultúry SR
zdroj foto: Ministerstvo kultúry SR
zdroj foto: Ministerstvo kultúry SR
zdroj foto: Ministerstvo kultúry SR
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK