Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Štátna pomoc na podporu zamestnanosti po zatvorení uhoľných baní bude predĺžená

Európska komisia schválila v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci predĺženie a zmenu slovenského opatrenia zameraného na zmiernenie dôsledkov zatvorenia uhoľných baní na hornej Nitre na zamestnancov. Podľa nového opatrenia bude mať pomoc formu priamych grantov pre spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza a Elektráreň Nováky.

Schéma bola pôvodne schválená v júni 2020, platnosť sa má skončiť 31. decembra 2023. Jej cieľom je zmierniť sociálne dôsledky zatvorenia uhoľných baní prevádzkovaných spoločnosťou Hornonitrianske bane Prievidza, a to v období rokov 2020 - 2023. Slovensko oznámilo Komisii svoj zámer predĺžiť opatrenie do 31. decembra 2024, zvýšiť rozpočet o 10,7 milióna eur, čím sa celkový rozpočet zvýši na 20,3 milióna eur, a zahrnúť ako príjemcov opatrenia aj zamestnancov Elektrárne Nováky, ktorá prevádzkuje elektráreň zásobovanú spoločnosťou HBP. Nové opatrenie má podporiť zamestnancov oboch spoločností pri hľadaní nového zamestnania v iných odvetviach v regióne po útlme banskej činnosti. Podľa zmeneného a doplneného opatrenia bude mať pomoc formu priamych grantov pre spoločnosti HBP a ENO na pokrytie nákladov na rekvalifikáciu ich zamestnancov.

Komisia toto opatrenie posúdila a zistila, že zmenená a doplnená schéma je naďalej potrebná a vhodná na podporu procesu zatvárania baní, a to prostredníctvom pokrytia nákladov na odbornú prípravu pracovníkov s cieľom pomôcť im nájsť nové pracovné miesta mimo uhoľného priemyslu.

 

Projekt Horná nitra predĺžený

autor: lk

Fotogaléria

zdroj: www.glob.sk
zdroj: www.hnonline.sk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK