Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Traja králi ukončia vianočné obdobie

Sviatok Troch kráľov ako jeden z najstarších kresťanských sviatkov nám pripomína príchod troch mudrcov do Betlehema, kde sa poklonili novonarodenému Ježiškovi a odovzdali mu vzácne dary.

Staré zvyky viažuce sa k poslednému dňu vianočného obdobia hovoria, že do jeho polnoci treba pojesť všetky novoročné jedlá. Zvyklosťou v niektorých obciach dodnes je aj návšteva domácnosti tromi koledníkmi prezlečenými za mudrcov, ktorí majú priniesť šťastie, zdravie a blahobyt do príbytku. Často spolu s nimi prichádza do domov aj farár, kostolník či kantor s kňazskou koledou. Okrem vysvätenia domácnosti nad dvere kriedou píše iniciály mudrcov – Gašpara, Melichara a Baltazára a aktuálny rok. Zatiaľ čo rímskokatolíci Sviatkom Troch kráľov končia Vianoce, pravoslávni s ich slávením začínajú.

autor: bj

Fotogaléria

Zdroj foto: Peter Čačko; archívny záber
Tematickú jazdu obľúbenej električky medzi Trenčianskymi Teplicami a Trenčianskou Teplou si po minulé roky užívali návštevníci v prítomnosti troch kráľov - Gašpara, Melichara a Baltazára. Zdroj foto: Peter Čačko; archívny záber
Zdroj foto: Peter Čačko; archívny záber
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK