Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa úspešná vo výmennom programe Európskej komisie

TSK sa tak stal súčasťou programu exchangeEU, ktorý umožňuje spoluprácu a výmenu skúseností medzi uhoľnými regiónmi prechádzajúcimi transformáciou.

Toto fórum poskytuje príležitosť pre stretnutia s cieľom nadviazať bližšie kontakty a naštartovať dlhodobú spoluprácu, ktorá prispeje k spravodlivej transformácii a prechodu na klimaticky neutrálne hospodárstvo naprieč celou Európskou úniou. Európska komisia na základe hodnotenia žiadostí z jednotlivých regiónov sformovala 9 skupín z 11 členských štátov EÚ.

„Horná Nitra je súčasťou nášho kraja a jej úspešná transformácia je pre TSK veľmi dôležitá. V rámci výmeny budeme spolupracovať s regiónmi Ústecký kraj Česká republika a Asturias Španielsko, pričom hostiteľským regiónom bude Ústecko. Nosnými spoločnými témami výmeny by mali byť čistá energia so zacielením na vodík a príprava projektov pre čerpanie prostriedkov z Fondu na spravodlivú transformáciu,“ priblížila Magdaléna Švorcová, projektová manažérka implementačnej jednotky horná Nitra. Trenčiansky samosprávny kraj má dlhodobú ambíciu v oblasti znižovania energetickej náročnosti, šetrenia energiou a tiež budovania povedomia o dôležitosti znižovania emisií. Jedným z projektov, ktorý TSK pripravuje je aj dekarbonizácia prímestskej autobusovej dopravy s využitím vodíka. „Asturias, ale aj Ústecko sa téme využitia vodíka venujú dlhodobo, preto veríme, že ich poznatky pre nás budú hodnotnou inšpiráciou,“ dodala Švorcová.

autor: lb

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK