Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Týždeň paralympijského športu v kraji vyvrcholil župnou paralympiádou

Streda 28. júna 2023 bola v Partizánskom venovaná paralympijskému športu. Ku každoročnému Dňu Radovana Kaufmana pribudla aj Trenčianska župná paralympiáda. Obidve podujatia boli venované silnému odkazu výnimočných športovcov s hendikepom, ale najmä myšlienke zapojiť zdravotne znevýhodnené deti a mládež do športovania.

Program plný súťaží, turnajov, prezentácií paralympijských športov či prednášok na zaujímavé témy čakal na malých športovcov v Partizánskom už od skorých ranných hodín. Odštartovala ho spanilá jazda na Námestí SNP, na jej čelo sa postavili dvaja predsedovia – predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš a predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Som rád, že Trenčiansky samosprávny kraj týmto celým týždňom dokázal, že memorandum, ktoré sme spoločne podpísali, nie je len memorandom založeným v šuplíku predsedu kraja. Vnímam to skôr ako ukážkový model, ako by tá spolupráca aj pre ostatné župy mohla vyzerať. Je to základ, na ktorom môžeme do budúcnosti stavať,“ povedal Ján Riapoš.  „Týmto projektom chceme ukázať aj zdravým ľuďom, že sa dá žiť s hendikepom a dokonca sa s ním dá aj športovať a dosahovať obdivuhodné výkony. Ja si veľmi vážim všetkých ľudí, ktorí žijú s určitým hendikepom, pretože tie každodenné prekážky dokážu prekonávať mnohokrát lepšie ako zdraví ľudia. Aj preto ako župa investujeme nemalé finančné prostriedky do debarierizácie našich škôl, zariadení sociálnych služieb alebo kultúrnych zariadení,“ povedal trenčiansky župan. Na námestí sa tiež deti mohli zapojiť do veslárskej súťaže, pozrieť si stánok paracyklistiky, no a nechýbali ani hudobné vystúpenia. Ďalšie športové aktivity – para Taekwondo, Boccia, stolný tenis a bedminton prebiehali na Základnej škole Radovana Kaufmana. „Radko Kaufman je jeden z najznámejších paralympionikov, pochádza z nášho mesta a sme prvé mesto na Slovensku, ktoré má premenovanú základnú školu po osobnosti paralympijského športu so silným odkazom,“ doplnil primátor mesta Partizánske a podpredseda TSK Jozef Božik.

Celý týždeň venovaný paralympijskému športu sa zároveň niesol v duchu osvety a prevencie, ktorá je veľmi aktuálna najmä v súvislosti s blížiacou sa dovolenkovou sezónou. „V paralympizme máme veľa športovcov, ktorí prišli do hnutia práve kvôli úrazom. Sú to nerozvážne skoky do vody, pády z bicyklov, pády pri adrenalínových športoch, ale aj zranenia pri dopravných nehodách,“ zdôraznil Ján Riapoš. Na edukáciu prostredníctvom osobných príbehov paralympionikov stavili aj pri organizovaní besied v troch mestách – Považská Bystrica, Trenčín a Prievidza. Zúčastnilo sa na nich viac ako 600 detí zo stredných a základných škôl. „Tento projekt nie je len o športových výkonoch a o hľadaní talentov, ale je to aj edukačný projekt, ktorý má mladú generáciu viesť k zdravému životnému štýlu,“ dodal predseda výboru.

Finále župných paralympiád sa uskutoční 26. augusta  v Piešťanoch, kde sa bude konať aj týždňový camp s najväčšími talentmi.  

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK