Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Unikátna škola získala Prezidentskú zelenú pečať

Škola s najmodernejšími technickými výdobytkami, ktorá je maximálne šetrná k životnému prostrediu. Takýmto prívlastkom sa už niekoľko rokov pýši Stredná priemyselná škola stavebná E. Belluša v Trenčíne. Jej výnimočnosť dnes svieti o to viac, že po novom získala historicky vôbec prvú Prezidentskú zelenú pečať.

Župná stredná škola prešla hĺbkovou rekonštrukciou v rokoch 2017-2018, zriaďovateľ školy do nej investoval 2,61 mil. eur, a to za pomoci eurofondov. Vďaka nej sa škola môže pochváliť najmodernejšími vychytávkami, či už v oblasti denného i efektívneho umelého osvetlenia, systémom na ohrev vody obnoviteľnými zdrojmi, fotovoltikou či systémom rekuperácie vzduchu. Týmto všetkým dosiahla zníženie emisií CO2, kedy pri svojej prevádzke dosahuje reálnu priemernú úsporu viac ako 120 ton CO2 ročne. Z energetickej triedy E sa po rekonštrukcii dostala do energetickej triedy AO. A to nie je všetko, keďže ide o stavebnú školu, slúži aj ako učebná pomôcka. „Ja si myslím, že tento projekt je jedinečný a Slovenská republika sa ním môže chváliť aj v Bruseli,“ vyzdvihol trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Veľmi aktuálnou sa v posledných rokoch stala téma ochrany životného prostredia a znižovania energetickej stopy. Napríklad samotná Kancelária prezidenta Slovenskej republiky by mala dosiahnuť klimatickú neutralitu najneskôr do roku 2030. K rovnakým cieľom chce motivovať aj ďalšie úrady, organizácie, inštitúcie či súkromný sektor. Oceniť úsilie tých, ktorí pripravia nadštandardné projekty verejných budov z hľadiska technických, estetických, ale aj prevádzkových a sociálnych kritérií, má Prezidentská zelená pečať. Jej udelenie podlieha prísnym kritériám, pričom sa sledujú tri oblasti – stavebné zmeny, ekologické opatrenia a dopad na komunitu. Progres musí nastať v každej z nich. Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila prvú zelenú pečať práve Strednej priemyselnej škole stavebnej E. Belluša v Trenčíne. „Ocenenie má vyjadrovať úsilie vlastníkov a správcov verejných inštitúcií, verejných budov, ktoré sa vydajú na cestu obnovy. Obnova budovy má niekoľko významných efektov. Okrem toho, že sa znižuje produkcia CO2 a dochádza k šetreniu našej klímy v súvislosti s klimatickou krízou, má to aj veľmi významné ekonomické dopady. Nehovoriac o tom, že je to živý a konkrétny príklad pre študentov stavebnej priemyslovky,“ povedala prezidentka. K získaniu tohto ocenenia viedla dlhá cesta a škola zrealizovala viaceré zmeny. „Nekončilo to len samotnou rekonštrukciou, v súlade s týmto enviro nastavením musela byť aj samotná duša školy. Je to pre nás obrovské ocenenie a zadosťučinenie za snahu všetkých, ktorí sa na tejto obnove podieľali,“ povedala riaditeľka školy Martina Knappová. „Toto ocenenie je predovšetkým motivácia, motivácia pre mladých ľudí, ale aj pre nás všetkých. Ďakujeme a aj naďalej budeme ako Zelená župa podporovať všetky aktivity, ktoré budú znižovať uhlíkovú stopu a budeme vzdelávať žiakov a študentov, aby chránili naše životné prostredie,“ dodal predseda TSK.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK