Ústredným motívom židovsko-kresťanskej cyklopúte je podpora dialógu

Cyklojazda od trenčianskej synagógy po púchovský farský kostol má v rámci podujatia Od synagógy ku kostolu za sebou úspešné pokračovanie, v minulom roku premiérovo štartovala akcia, ktorej cieľom je zblíženie dvoch cirkví.

Nad netradičným konceptom spojeným s cyklistikou prevzal aj v tomto roku záštitu trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý sa podujatia za účasti kňazov zúčastnil spolu s kolegami zo župného úradu. „Podujatie je síce športové, ale má hlbší dosah, a tým je komunikácia medzi cirkvami navzájom, čo je veľmi dôležité," povedal župan. „Zmyslom je, aby sme sa stretávali ako židia a katolíci, utvárali spolu priateľstvá a dali signál spoločnosti, že zneužívanie náboženstva na politické alebo ekonomické ciele nie je v poriadku, že to odmietame a chceme budovať spoločnú budúcnosť,“ priblížil Miloš Lichner, jezuita a prorektor Trnavskej univerzity v Trnave. Podujatie s takýmto významom je unikátne nielen na Slovensku, ale aj v okolitých štátoch. „So židovskou náboženskou obcou sa snažíme viesť dialóg a rozvíjať vzťahy celé roky. Sú to vzťahy, ktoré neraz akoby nebolo vidieť, pretože sme v prednáškových miestnostiach či v univerzitných sálach, kde rozoberáme rozličné problémy a venujeme sa spoločným témam. Chceli sme, aby aj navonok bolo vidieť, že vedieme dialóg a budujeme vzťahy,“ povedal Martin Kramara, generálny vikár Žilinskej diecézy s tým, že spoločným záujmom pre prípravu tohto podujatia bola záľuba v bicyklovaní, ktorá spojila predstaviteľov oboch cirkví.

Druhého ročníka sa zúčastnila viac ako dvadsiatka cyklistov.

autor: bj