Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Virtuálny výlet do minulosti ponúkajú už tri hrady v kraji

Spoznať priestory nádvoria Beckovského hradu, Barborinho paláca na Trenčianskom hrade aj rozhodnúť o osudoch krvavej čachtickej grófky, to všetko môžu turisti zažiť vďaka aplikácii 3D hrady z dielne krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región. 

Aplikáciu, ktorá návštevníkom priblíži pomocou vizualizácie, virtuálnych modelov a interaktívnych hier časy hradných pánov dávno minulé, spustil Trenčín región najprv na Trenčianskom hrade v roku 2021. Deň pred otvorením hlavnej sezóny sa aplikácie dočkali aj Beckovský a Čachtický hrad. "Rozšírená realita a modelovanie reálnych priestorov hradu je ideálne pre prilákanie najmä mladšej generácie návštevníkov," uviedol riaditeľ hradu Beckov Peter Pastier. Vďaka aplikácii 3D hrady si nielen deti, ale i dospelí dokážu lepšie predstaviť priestory, kde šlachta žila, historické postavy im vysvetlia príbuzenské i mocenské vzťahy. "Príbeh, ktorý grófka vyrozpráva je na výbere užívateľa aplikácie. Páči sa nám, že návštevník má možnosť vypočuť si dve verzie príbehu. Jedna z nich vníma Bátoriovú ako obeť mocenských machinácií, druhý ju, naopak, stavia do zlého svetla," doplnil kastelán Čachtického hradu Marián Imriška.

Mobilná aplikácia 3D hrady je voľne dostupná na App Store a Google Play, kvôli veľkosti odporúčame stiahnuť si ju ešte pred návštevou trojice hradov, na mieste s pripojením na internet. 

autor: sg
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK