Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Z mesta módy mesto skla, v Trenčíne otvorili špičkové výskumné centrum

Zmodernizované laboratóriá FunGlass-u, Centra pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá, slávnostne otvorili po siedmich rokoch príprav na Trenčianskej univerzite A. Dubčeka v Trenčíne. Pracujú v nich odborníci z celého sveta.

Vedecko-výskumné pracovisko so zameraním na sklársky priemysel nie je v Trenčíne novinkou, myšlienka nadväzuje na zaniknutý Výskumný a vývojový ústav sklársky. Univerzita priestory, kde FunGlass sídli, zrekonštruovala vďaka podpore zo štrukturálnych fondov a európskemu programu Horizont 2020. „Teší ma, že dnes môžeme predstaviť 1400 zrekonštruovaných štvorcových metrov a viac ako 4 desiatky nových prístrojov, na ktorých pracujú vedeckí pracovníci z celého sveta. FunGlass je zameraný na sklo, keramiku a silikátové materiály so širokospektrálnym využitím. Toto výskumné pracovisko svojím rozsahom a medzinárodným presahom už dnes dosahuje svetové výsledky,“ hovorí rektor univerzity Jozef Habánik. Odborníci vo FunGlass-e sa aktuálne venujú vývoju bioaktívnych skiel, využívaných v medicíne napr. ako náhrada kostí. Hľadajú tiež spôsoby, ako druhotne využiť sklo, ktoré nie je recyklovateľné a pracujú aj na vývoji nových typov látok či povlakov na zvýšenie účinnosti fotovoltických článkov.

„V tomto regióne je veľa firiem, ktoré v oblasti skla pôsobia alebo ho využívajú vo výrobe a budú ťažiť z výsledkov tohto medzinárodného výskumu. Projekt prilákal veľa vzdelaných ľudí aj zo zahraničia a pevne verím, že vďaka tomu nielen mesto, ale i región budú rásť a Slovensko, teda Trenčiansky kraj, nebude len montážnou dielňou,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

autor: sg
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK