Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Zapojte sa do Týždňa slovenských knižníc!

Ten sa uskutoční v týždni od 6. do 12. marca 2023, celoslovenské podujatie sa koná už po 24.-krát. Pripravený je bohatý kultúrny program pre deti a dospelých. 

Verejná knižnica M. Rešetku v Trenčíne pripravila okrem podujatí aj niekoľko benefitov pre svojich návštevníkov. Medzi nimi je nielen bezplatný zápis nových čitateľov, ale aj vrátenie premeškaných výpožičiek kníh bez sankčných poplatkov, bezplatné používanie internetu (max. 30 minút) pre registrovaných čitateľov na Jaselskej ulici, burza vyradených kníh vo všetkých pracoviskách s mottom „Hľadáme knihám nový domov“ či swap kníh pre deti a darčeky pre najaktívnejších čitateľov. V ponuke má bibliotéka aj 13 podujatí šitých na mieru deťom i dospelým. „K najväčším ťahákom patrí prednáška Daniely Dvořákovej na tému Postavenie stredovekej kráľovnej v našich dejinách, ktorá sa bude konať 8. marca o 16.30 hbeseda s redaktorom a moderátorom RTVS, spisovateľom Michalom Slaničkom, spojená s prezentáciou jeho románu Pliaga, ktorá sa uskutoční 9. marca o 16.30 h,“ uviedla Gabriela Krokvičková, riaditeľka župnej Verejnej knižnice M. Rešetku s tým, že viac informácií k ostatným podujatiam nájde verejnosť na webovej stránke knižnice.     

Pre najmenších čitateľov – deti z Materskej školy Opatovce nad Nitrou a MŠ Športová je v priestoroch Hornonitrianskej knižnice v Prievidzi v pondelok a vo štvrtok pripravené vtipno – hravé podujatie Bodkované príbehy. O vývoji kníh a knihovníctva od prvopočiatkov až po súčasné moderné trendy sa dozvedia žiaci 1. stupňa základných škôl v utorok 7. marca počas akcie Knižný časostroj. Pre študentov stredných škôl a verejnosť je určená beseda s obľúbenou slovenskou spisovateľkou Michaelou Hajdukovou, ktorá sa uskutoční v stredu 8. marca 2023. „Počas celého týždňa máme pripravené bezplatné ročné členstvo pre deti do 15 rokov, starší čitatelia budú mať možnosť získať členstvo zdarma losovaním. Okrem toho výpredaj kníh za symbolické ceny v rámci burzy kníh, rastlinkový swap – dones odrezok rastlinky, zober si výhonok či darčekovú poukážku na predplatné na registráciu zdarma,“ zhrnula Iveta Stanková, poverená riadením Hornonitrianskej knižnice v Prievidzi s tým, že v rámci on-line aktivít uverejnia 3 príspevky, ktoré zábavnou formou vysvetlia rozdiel medzi neoverenými informáciami a faktami.    

V Považskej knižnici v Považskej Bystrici sú počas celého týždňa pripravené informačné a interaktívne hodiny pre žiakov ZŠ a študentov SŠ a poučné prezentácie pre deti MŠ a žiakov ZŠ. „Uskutočnia sa aj slávnostné individuálne a kolektívne zápisy a pasovanie za čitateľov Považskej knižnice. Okrem toho výroba tematických záložiek a dopĺňanie knižných búdok, v najfrekventovanejších častiach mesta Považská Bystrica bude možné stretnúť aj knižničné hliadky,“ prezradil Ľuboš Bačík, poverený riadením Považskej knižnice v Považskej Bystrici s tým, že pre všetkých novoregistrovaných členov bude počas tohto týždňa zápisné zadarmo. Aktivitou bibliotéky bude aj návšteva lôžkových oddelení v župnej Nemocnici s poliklinikou Považská Bystrica spojená s čítaním (8.3.) či vernisáž obrazov regionálneho umelca Jozefa Pobočíka mladšieho (8.3.). Klienti zo Zariadenia pre seniorov Katka si pri príležitosti 25. výročia smrti legendárneho herca Jozefa Kronera pripomenú jeho život a dielo prostredníctvom čítania a streamovania jeho diel (10.3.).                

Slávnostné otvorenie 24. ročníka Týždňa slovenských knižníc 2023 sa uskutoční v pondelok 6. marca 2023 o 13.00 h v Galérii M. A. Bazovského v Trenčíne.

autor: bj

Fotogaléria

Verejná knižnica M. Rešetku v Trenčíne
Verejná knižnica M. Rešetku v Trenčíne
Verejná knižnica M. Rešetku v Trenčíne
plagát k Týždňu slovenských knižníc vo VKMR v Trenčíne
plagát k Týždňu slovenských knižníc vo VKMR v Trenčíne
Týždeň slovenských knižníc vo VKMR v Trenčíne
Podujatie vo VKMR v Trenčíne počas Týždňa slovenských knižníc 2023
Podujatie vo VKMR v Trenčíne počas Týždňa slovenských knižníc 2023
Podujatie vo VKMR v Trenčíne počas Týždňa slovenských knižníc 2023
Podujatie vo VKMR v Trenčíne počas Týždňa slovenských knižníc 2023
Hornonitrianska knižnica v Prievidzi
Hornonitrianska knižnica v Prievidzi
Beseda s Michaelou Hajdukovou v Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi
Považská knižnica v Považskej Bystrici
Plagát k Týždňu slovenských knižníc v Považskej knižnici v Považskej Bystrici
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK