Združenie samosprávnych krajov SK8 diskutovalo na tému aktuálnych výziev

Predstavitelia krajskej samosprávy v rámci konferencie prebrali problematiku regionálneho rozvoja v čase krízy, venovali sa aj udržateľnej doprave v regiónoch a tiež téme zdravých krajov a dostupnej zdravotnej starostlivosti.

Pandémia koronavírusu, vojna na Ukrajine, nárast cien energií i prijatá legislatíva v posledných mesiacoch významne ovplyvnili fungovanie samosprávnych krajov a ich kľúčovú kompetenciu, ktorou je všestranný rozvoj v prospech svojich obyvateľov. Na konferencii za účasti predstaviteľov z centrálnej úrovne predniesla županka, župani či podpredsedovia pohľad priamo z regiónov a potenciálne riešenia. Cieľom konferencie bolo hľadať odpovede, ako zabezpečiť sociálno-ekonomický rozvoj regiónov za účelom skvalitnenia života ich obyvateľov. Združenie chce, slovami jej predsedu, podať pomocnú ruku aj novej vláde, aby ho vnímala ako rovnocenného partnera. Súčasťou boli aj workshopy na tému rozvoja cyklodopravy, počas ktorých zdieľali svoje skúsenosti okrem domácich aj hostia z Maďarska, Rakúska a Česka.

Každý kraj dostal navyše priestor odprezentovať svoje známe či skryté zákutia. Trenčiansky kraj na podujatí zastupovala krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región.

autor: bj

Zdroj foto: KOCR Trenčín región