Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Zhotoviteľ zakladá moderný cyklomost cez rieku Váh

Naplno sa pracuje aj na ďalšom úseku Vážskej cyklomagistrály medzi obcou Ladce a mestom Púchov, jeho súčasťou bude aj prepojenie na obec Lednické Rovne. Práve tam vzniká moderný cyklomost, ktorý bude nosným objektom nielen tohto úseku, ale celej 100 kilometrov dlhej cyklistickej tepny kraja. 

„Práce zatiaľ napredujú podľa harmonogramu, aj keď tu bolo určité zdržanie práve pre zakladanie technológie piliéra tohto cyklomosta. Projektant musel navrhnúť iné riešenie zakladania pilótov,“ vysvetlil predseda TSK Jaroslav Baška. Zhotoviteľ potvrdil, že ide o najnáročnejšiu časť stavby. „Na tomto objekte máme trošku zdržanie, no urobíme všetko pre to, aby sme ten sklz dohnali a stavbu dokončili v termíne, ktorý máme stanovený v zmluve,“ povedal zástupca zhotoviteľa, ktorým je spoločnosť STRABAG, Ján Michel. Ide o oceľový most, ktorý má dĺžku takmer 100 metrov, s tromi podpornými prvkami. Preklenúť výšku terénu pomôžu nájazdové rampy. „Tento oceľový montovaný most žeriavmi uložíme po určitých segmentoch na miesto, bude zavesený na pilóne,“ doplnil zástupca zhotoviteľa.

Druhým problematickým úsekom tejto 12,25 km dlhej cyklotrasy je okraj skládky na Podstrání, pri čističke odpadových vôd, kde projektant opäť navrhuje variantné riešenie. „Smerom od Ladiec, od začiatku úseku, by sa malo začať s pokládkou asfaltu. Koncom júna, začiatkom júla by mali byť položené prvé 3 kilometre asfaltu na tomto úseku,“ povedal trenčiansky župan. „Z tých 100 km to bude jeden z najkrajších úsekov, bude mať určité prevýšenie aj členenie,“ dodal.

Do výstavby tohto úseku Vážskej cyklomagistrály investuje župa viac ako 9,2 mil. eur s DPH, a to za pomoci eurofondov. Na schválení na riadiacom orgáne je aktuálne dodatok, ktorý rieši navýšenie jednotkových cien.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK